LED staat voor Light Emitting Diode en de ontwikkeling hiervan is nog steeds gaande. Deze vorm van licht is bij consumenten geïntroduceerd door de lampjes in onze huishoudelijke apparaten. Ondertussen zien we LED verlichting in veel meer toepassingen terug. Mensen die nog niet overstag zijn hoor je vaak zeggen dat het niet sfeervol is, of niet dimbaar. Is dat ook zo?
Dimbare LED’s
Om maar direct met de deur in huis te vallen: nee dat is niet zo. Je kunt dus eventueel meteen dimbare LED spots bestellen, maar je kunt ook nog even verder lezen. Dan kunnen we je bijvoorbeeld vertellen dat de hoeveelheid licht die LED afgeeft, wordt bepaald door hoeveel stroom er doorheen stroomt. Hoe meer stroom je door de LED stuurt, hoe meer licht deze geeft. Omgekeerd dus ook, hoe minder stroom je door de LED stuurt, hoe minder licht deze geeft. Om die LED lamp te dimmen, moet je dan de juiste elektronica kopen. De stroom die door de lamp stroomt moet namelijk gecontroleerd worden. Dit zodat de maxima van de LED lamp in combinatie met de behuizing niet wordt overschreden. Het hangt dus af van de elektronica die je gebruikt.
LED en elektronica
Die elektronica is vaak in de lamp ingebouwd, en daarom kun je dus ‘kant en klare’ dimbare lampen kopen. De LED lamp wordt in de fabriek voorzien van elektronica die goed reageert op onze dimmers. Sowieso moet bij een LED lamp die rechtstreeks in de plaats komt van een gloeilamp of een halogeen lamp, de elektronica worden ingebouwd. Heb jij LED lampen die zijn ingebouwd in armatuur, dan kun je beter de regelelektronica gebruiken voor meerdere LED lampen. Deze schakel je in serie waarbij de zogenaamde LED driver de stroom controleert, let wel op dat die driver dan dimbaar is.
Verbruik van LED
Naast dat de lamp zelf energie nodig heeft om te functioneren, heeft de elektronica dat ook. Dit is echter minimaal te noemen, waardoor je grofweg over het gebruik van een dimbare LED lamp kunt zeggen dat de helft van de totale hoeveelheid licht, ook de helft aan stroom nodig heeft. Alleen bij zeer lage licht hoeveelheden is het aandeel van het stroomverbruik van de elektronica een licht verstorende factor in deze curve. Dit verhaal gaat niet op voor gloeilampen en halogeenlampen, daar is het eerder een reductie van 20% in het stroomverbruik is meteen 60% minder licht. Dit komt door de eigenschappen van een gloeidraad.