Is je pc aan vervanging toe? Dan kan je heel makkelijk een nieuwe online bestellen. Maar kies je dan meteen voor een pc die al kant-en-klaar is, of ga je zelf de uitdaging aan om wat te bouwen? Een computer samenstellen heeft namelijk best wat voordelen.
Het is goedkoper
Zelf een computer samenstellen is een stuk goedkoper. Je kunt zelf bepalen welke hardware je koopt en door prijzen te vergelijken kan je de goedkoopste hardware bij diverse online shops halen om zo de beste prijs te vinden. Je kunt online je onderdelen laten samenstellen, maar vaak moet je dan assemblagekosten betalen.
Zelf computer samenstellen met oude hardware
Het grote voordeel van een pc samenstellen is dat je veel vrijheid hebt. Je kunt makkelijk hardware van de oude pc overzetten zoals je harde schijf, ram geheugen, voeding en videokaart. Het is daarbij wel belangrijk om te letten op het type aansluiting. Lees voordat je je hardware overzet goed of de snelheid en type aansluiting wel overeenkomen.
Zelf computer samenstellen checklist:
– Werkgeheugen (RAM): Let op de aanduiding DDR1, DDR2, DDR3 (en verder). Voltage en timings zijn ook belangrijk om vastlopers te voorkomen. Vaak zal het moederbord gaan piepen als het RAM geheugen ongeschikt/kapot is.
– Videokaart (GPU): Hier vind je types GDDR1, GDDR2, GDDR3 (en verder). Zorg er altijd voor dat de voeding genoeg kracht heeft om de videokaart aan te kunnen.
– Harde schijf (HDD/SSD): Een harde schijf kan een SCSI of SATA aansluiting hebben, meeste nieuwe moederborden hebben geen mogelijkheid meer tot het aansluiten van SCSI. Als de data belangrijk is, kan je natuurlijk wel altijd een externe harde schijf behuizing kopen.
Bottlenecks voorkomen
Een kant-en-klare pc heeft vaak een goede balans tussen de diverse hardware. Wanneer een onderdeel een stuk minder presteert dan een ander (bijvoorbeeld een videokaart die erg goed is in combinatie met een budget CPU) zal het betere onderdeel onderpresteren. Dat is natuurlijk doodzonde van het geld. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de snelheid van de componenten. Vaak zijn er websites waar je dit ook kunt berekenen.
Leerproces
Natuurlijk is een computer samenstellen ook een leerproces: je leert wat wel en niet mogelijk is. Zo kan je niet alleen voor jezelf wat bouwen, maar ook voor anderen.