De afgelopen jaren zijn cryptomunten ontzettend populair geworden en waar volgens sommigen dit een soort van piramide constructie is, die ondertussen ook al veel kenmerken van ‚normale’ valuta heeft overgenomen, is nog steeds een groeiende groep geïnteresseerd in die cryptocoins. Uiteraard komt dit door deze verhalen over snel rijk worden. Laten we je wat dat betreft maar direct uit de droom helpen: dat gaat niet meer lukken. In ieder geval niet meer zo als in de beginjaren. Ook het minen zelf vindt steeds meer interesse. Dit is echter niet iets dat je zo maar met elke computer set up kunt doen. Tijd dus om te kijken wat nodig is om zelf cryptocoins te minen.
Van alle cryptovaluta is de Bitcoin natuurlijk veruit de bekendste. Deze munt kondigde een nieuw tijdperk aan, dat van blockchain en cryptomunten. Uiteraard werd deze munt pas echt bekend toen de succesverhalen van de eerste investeerders de ronde gingen doen. Ondertussen zijn er al meer dan 9000 altcoins op de markt.
Om bitcoins te verkrijgen kun je ze natuurlijk kopen, maar je kunt ze ook minen. Dit wordt met speciale computers gedaan die zware berekeningen moeten maken, om zo uiteindelijk de bitcoin te delven.
Blockchain is als een soort van grootboek
Om te begrijpen hoe dat minen precies in zijn werk gaat, moet je wat van blockchain weten. Je kunt dit eigenlijk vergelijken met een soort van grootboek waarin alle transacties worden verzameld, in dit geval in blokken. De miners verifiëren de transacties en leggen ze vast in de blockchain. Het is eigenlijk een soort van race en de computer die als eerste bepaalde berekeningen af heeft, mag door naar een volgend blok. Hiervoor wordt een beloning gegeven.
De computers die men gebruikt voor dit minen moet erg sterk zijn, omdat ze zware berekeningen snel moeten kunnen maken. Die rekenkracht wordt hashrate genoemd. Het wordt echter steeds moeilijker om nieuwe bitcoins te minen en tegenwoordig kun je dit alleen nog maar doen, met erg gespecialiseerde computers… in landen waar de energiekosten laag zijn, omdat de computers voor die berekeningen heel veel stroom nodig hebben. Vandaar dat veel Bitcoin mining bedrijven naar China zijn vertrokken en zich daar hebben gevestigd in de buurt van een kolencentrale, om de energiekosten zo laag mogelijk te houden. China begint hier echter wel tegen op te treden.
Specifieke hardware configuratie nodig
De computer heeft voor het minen bepaalde hardware nodig om dit succesvol te kunnen doen. Velen denken dat je er met een krachtige processor bent, maar eigenlijk is die processor helemaal niet zo belangrijk. Het zijn juist de videokaarten die de zware berekeningen doen. De juiste videokaart bepaalt dus voor een groot deel het succes van het minen.
Een crypto mining computer bestaat uit dezelfde componenten als een normale computer, namelijk een processor (CPU), moederbord, grafische kaart (GPU), werkgeheugen (RAM) en een harde schijf. Eigenlijk stel je voor het minen een hele sterke rekenmachine samen, die niets anders hoeft te kunnen. Bij het minen moet de computer eigenlijk een nummer raden, maar omdat de opties hiervoor enorm zijn, moeten er veel berekeningen worden gemaakt om het juiste nummer te ‘raden’. Hoe beter de rekenmachine, hoe sneller deze de willekeurige nummers zal kunnen opsporen. Via de CPU en de GPU worden de wiskundige problemen opgelost. Eigenlijk is een GPU gemaakt om grafische taken uit te voeren en voert de CPU algemene taken uit.
De moeilijkheidsgraad gaat evenredig omhoog met de hashrate
Kleinschalig vanuit huis minen wordt niet veel meer gedaan, maar kan nog wel. Het wordt echter steeds moeilijker, door de hashrate. Zoals we hierboven beschreven gaat het er namelijk om, om als eerste de berekening klaar te hebben. Dit resulteert echter wel in een wapenwedloop, waarbij men steeds op zoek gaat naar nog snellere computers. Hierdoor gaat het minen van Bitcoins evenredig omhoog met sterkere machines. Als er dus veel van die sterke machines aan het minen zijn, dwingt dit andere miners om ook dat soort computers aan te schaffen. Uiteindelijk wint degene met de snelste computers, en dus met het meeste geld om die computers te kopen. Daarom wordt het steeds moeilijker om als kleine partij te delven. Het kan echter nog wel.
Welke hardware heb je nodig voor het minen van cryptocoins
Vanuit huis minen naar cryptomunten is rendabel zolang je alle factoren in de gaten houdt. Eén van de belangrijkste factor is dat de moeilijkheidsgraad van het minen van bijvoorbeeld Bitcoins evenredig omhoog gaat met de hashrate. Dit betekent dat een grotere hoeveelheid sterke computers andere miners binnen het netwerk forceert om steeds sterkere computers te gebruiken. Dit heet een wapenwedloop en zal uiteindelijk gewonnen worden door de mensen met de diepste zakken.
Ook al wordt de Bitcoin dus steeds minder interessant om te minen, er kunnen we cryptomunten bijkomen die op dat gebied een stuk interessanter zijn. Eigenlijk valt er nog niet veel over te zeggen wat dat betreft. De markt van cryptomunten is een erg dynamische en de belangrijkste tip is dan ook om die markt constant in de gaten te blijven houden.