Site pictogram Bouweenpc.nl

Welke ergonomische muis past het beste bij mij?

ergonomische muizen

Alles bij het kiezen van een ergonomische muis draait om het ontwerp. Er zijn namelijk best wat verschillende soorten ergonomische muizen. Ook is er veel verschil in de mogelijkheden die zo’n ergonomische muis biedt. Uiteraard proberen fabrikanten mensen over de streep te trekken met extra features, mooie knoppen of een uitvoering in speciale kleur. Waar het uiteindelijk om gaat bij dit type muis is dat je geen last meer hebt, of krijgt, van RSI. Om de juiste ergonomische muis te kiezen helpen wij je hieronder.

Meet de grootte van je hand

Uitgangspunt bij het kiezen van een ergonomische muis is de grootte van je hand. Ergonomische muizen worden namelijk in verschillende maten verkocht, zodat je precies de juiste voor jou hebt, die perfect in je hand ligt. Begin dus met het opmeten van je handlengte alvorens je op zoek gaat naar een ergonomische muis. In principe zijn alle muizen te bedienen hoe groot of klein je handen ook zijn, toch is het voor een ergonomische houding belangrijk dat de anti-rsi muis past bij de handgrootte. Meet daarom vanaf de pols tot het topje van de ringvinger om de juiste maat te weten te komen. Over het algemeen zijn er vier maten te vinden bij dit soort muizen:

Zit je precies tussen twee maten in, dan moet je altijd kiezen voor de grootste maat.

Draadloos of niet?

Om te bepalen welke ergonomische muis het beste bij je past is het daarom handig om te bepalen of je een draadloze- of bedrade ergonomische muis wilt kopen. Dit gezien niet elke ergonomische muis type in beide versies uitgebracht kan worden. Let wel op, het gaat bij een ergonomische muis om de houding en om de klachten tegen te gaan of te voorkomen. Kies dus altijd voor functionaliteit boven luxe. Ben je op de hoogte van wat voor muis je precies nodig hebt, dan lees je hier meer over de beste ergonomische muizen van het moment. 

Waardoor ontstaan RSI klachten?

RSI klachten, of een muisarm, ontstaan door twee factoren; een verkeerde houding waarbij men vaak repeterende bewegingen moet maken, waardoor klachten ontstaan. Bij de traditionele muis beweeg je de muis veelal met je pols, waar eigenlijk alle klachten vandaan komen. Bij een ergonomische muis moet je je arm bewegen vanuit je bovenarm, waarbij de pols zoveel mogelijk stabiel blijft. In de bovenarm zit het schoudergewricht met meerdere grote en sterke spieren daaromheen. Bij een juiste houding kunnen deze sterke spieren repeterende bewegingen heel goed aan zonder dat ze zorgen voor RSI klachten. Dit geldt niet voor de spieren in je pols, die zijn zwakker en raken makkelijker overbelast en geblesseerd.

Zorg dat je de tijd neemt om aan een ergonomische muis te wennen

Als je al tientallen jaren dagelijks achter de computer zit en gebruikt maakt van een traditionele muis dan zal het vanzelfsprekend even wennen zijn als je overstapt naar een ergonomische/verticale muis. Je zal niet de eerste zijn die het in het begin maar onnatuurlijk vindt en de oude muis toch fijner vindt werken. Dit is heel logisch als je al zo lang een verkeerde houding gebruikt. Net zoals dat je schoenen moet inlopen moet je een verticale muis ook even inwerken, na een paar dagen zal je er niet meer bij nadenken en zal het natuurlijker gaan aanvoelen. Om te voorkomen dat je toch weer even snel die ergonomische muis inruilt voor de oude traditionele muis adviseren wij dan ook altijd om deze laatste weg te doen. Op die manier voorkom je dat je toch teruggrijpt op het bekende.

Mobiele versie afsluiten