Macbook waterschade is misschien wel het ergste wat je laptop kan overkomen. Toch kan het iedereen overkomen. Hoe zuinig je ook op je laptop bent, één onbewaakt moment is al voldoende. Hoe groot het risico op waterschade is, hangt van verschillende factoren af. Op de eerste plaats op hoe het vocht op de laptop terecht is gekomen. Het maakt bijvoorbeeld al een verschil of de laptop dicht of open stond. Ook speelt natuurlijk de hoeveelheid een belangrijke rol. Wanneer je een vol glas water omgooit, richt dit logischerwijs sneller schade aan dan enkele grote druppels. Daarnaast maakt het groot verschil hoe je gereageerd hebt. Door effectief handelen kun je de kans op schade beperken.
Maar wat moet je doen als je laptop ondanks alles toch waterschade heeft opgelopen? Wat zijn dan de vervolgstappen?
Heb je het eerste stappenplan gevolgd?
De meeste mensen weten wel wat ze als eerste moeten doen zodra hun laptop in contact is gekomen met water. Toch zetten we dit nog even kort op een rij:
- Schakel de laptop nadat deze in contact is gekomen met het water direct uit om kortsluiting te voorkomen
- Verwijder ook alle loszittende kabels, zoals een usb-stick of een losse muis
- Is het mogelijk om de batterij uit je laptop te halen? Doe dit dan direct? Zo is er geen stroomtoevoer meer mogelijk
- Droog alle zichtbare onderdelen en laat al het vocht uit de laptop lekken
- Plaats de laptop nu in een droge ruimte en laat hem voor minimaal 24 tot 48 uur volledig met rust
Dit is het allereerste stappenplan dat je moet volgen nadat je laptop in contact is gekomen met water. Hoe sneller je handelt, hoe groter de kans dat dit al voldoende zal zijn. Bij een laptop met waterschade zal dit eventueel ook verdere schade beperken, waardoor deze mogelijk nog te redden is.
Opstarten lukt niet
Heb je geduldig gewacht totdat de wachtperiode verstreken was? Dan is het belangrijke moment aangebroken om je laptop weer aan te zetten. In de meeste gevallen merk je direct of er daadwerkelijk schade is ontstaan door het water of dat bovenstaande stappen gelukkig al succesvol genoeg waren.
Merk je al direct mankementen? Schakel de laptop dan direct weer volledig uit en ga op zoek naar professionele hulp. Ga zeker niet zelf sleutelen, want hierdoor kun je de schade alleen maar verergeren.
Lijkt het erop alsof je laptop geen schade heeft ondervonden aan de situatie? Dan is het wellicht toch nog verstandig om deskundige hulp in te schakelen en je laptop uitvoerig te laten controleren. Soms zie je ontstane schade bijvoorbeeld nog niet direct, maar zorgt het er ondertussen wel voor dat je laptop langzaam achteruit gaat. Om te voorkomen dat je het erger maakt door geen cruciale vervolgstappen te nemen, is het goed om je laptop dus hoe dan ook te laten controleren. Zo weet je zeker of er verder nog iets nodig is.