Doordat we vandaag de dag talloze elektrische apparaten gebruiken, lopen er vaak talloze kabels door een woning. Zo moet de voeding van een elektrisch apparaat bijvoorbeeld aangesloten worden op een stopcontact. Er zijn ook apparaten die je met een ander apparaat kunt verbinden. Een soundbar is hier een goed voorbeeld van. Veel mensen denken dat een soundbar alleen aan de tv gekoppeld kan worden met behulp van een HDMI-kabel, maar dat is niet het geval. Beschikt jouw televisie niet over een HDMI-ingang? Dan biedt een optische kabel mogelijk uitkomst. Ben je niet bekend met deze kabel? Dat komt goed uit, want in deze tekst vertellen wij jou er alles over.
Wat is een optische kabel?
Met een optische kabel zorg je voor een optische verbinding tussen twee apparaten. Dit zegt jou mogelijk niets. Daarom maken we het een beetje makkelijker. Als je twee apparaten met behulp van een optische kabel met elkaar verbindt, kunnen er audiosignalen van het ene naar het andere apparaat gestuurd worden. Deze signalen gaan altijd maar één kant op, namelijk van de bron naar de ontvanger. Als je een soundbar aansluit op jouw televisie middels een optische kabel, is de soundbar de ontvanger en de televisie de bron. Jouw tv stuurt in dat geval geluidssignalen naar de ontvanger, zodat je het geluid hierop af kunt spelen.
Waar gebruik je hem voor?
Eerder in deze tekst haalden we al aan dat je een optische kabel kunt gebruiken om een soundbar te verbinden met jouw televisie. Je steekt in dat geval het ene uiteinde van de kabel in de televisie en de andere in de soundbar. Hierdoor is het zelfs zonder HDMI-ingang mogelijk om het geluid van jouw televisie af te spelen op een soundbar. Denk overigens niet dat je een optische kabel alleen maar kunt gebruiken voor een soundbar. Nee, want deze kabel biedt ook in andere situaties uitkomst. Ook voor een home cinema systeem kan een optische kabel bijvoorbeeld van pas komen.
Optische kabel aansluiten
Heeft jouw televisie geen HDMI-ingang en wil je hier een soundbar, subwoofer of externe boxen op aansluiten? Dan bieden optische kabels mogelijk uitkomst. Voordat je het geluid via deze randapparatuur af kunt spelen, moet je ze eerst verbinden met de bron. Dit kan alleen als zowel de bron als de ontvanger over een ingang voor een optische kabel beschikt.
Als je uiteindes van een optische kabel bekijkt, kun je jezelf een voorstelling maken van hoe de ingang er uit moet zien. De koppeling lijkt vierkant, maar dat is hij niet helemaal. Dit maakt het direct ook lastig om een optische kabel aan te sluiten. Je kunt de kabel namelijk alleen in de ingang steken als je hem op de juiste manier voor de opening houdt. Is het je gelukt? Check dan altijd even of de optische kabel goed in de ingang zit. Als dit niet het geval is, wordt het geluid niet (goed) afgespeeld.
Kabel voor beeld in plaats van geluid?
Een optische kabel is speciaal bedoeld voor het overbrengen van audio van de bron naar de ontvanger. Wil je juist beeld overbrengen, bijvoorbeeld van jouw laptop naar de tv? Dan heb je hier waarschijnlijk een HDMI-kabel voor nodig. Als jouw televisie geen HDMI-ingang heeft, biedt een VGA kabel mogelijk uitkomst. Deze kabel kun je alleen gebruiken als beide apparaten over een ingang voor een Video Graphics Array-kabel beschikken. Omdat de meeste beeldschermen tegenwoordig digitaal zijn, wordt een VGA-kabel niet veel meer gebruikt. Dit is namelijk een analoge kabel.