Een VPN netwerk wordt ook wel een virtueel particulier netwerk genoemd. Dankzij zo’n netwerk wordt er een veilige verbinding tot stand gebracht tussen het internet en jouw mobiele devices.
Desondanks dat deze manier van netwerkbeveiliging behoorlijk populair is bij particulieren, maken ook steeds meer bedrijven gebruik van zo’n virtueel privénetwerk.
Deze verbinding is namelijk een stuk veiliger in vergelijk met een openbare Wi-Fi verbinding. Hoe dit precies in zijn werkt gaat? Je leest het allemaal hieronder!
Wat is een VPN netwerk?
Een VPN zorgt ervoor dat je veilig kunt surfen op het internet. Zo’n verbinding gebruikt bepaalde protocollen waarmee gegevens aan de ene kant gecodeerd worden en aan de andere kant weer gedecodeerd.
Voor een stukje extra veiligheid, worden de oorspronkelijke en ontvangende netwerkadressen ook versleuteld. VPN netwerken worden inmiddels door bedrijven gebruikt voor diverse doeleinden. Daarnaast stelt zo’n netwerk gebruikers in staat om hun locatie anoniem te houden voor hackers en andere pottenkijkers.
Toegang krijgen tot een beveiligd netwerk via een VPN mag echter niet verward worden met de incognito-modus van een internetbrowser. Incognito houdt normaal gesproken namelijk geen extra beveiliging in.
Dit is simpelweg een browserinstelling die voorkomt dat privégegevens van gebruikers worden opgeslagen en doorgestuurd naar een externe server.
Protocollen
Een VPN netwerk beveiligd een internetverbinding voordat deze naar de server wordt verzonden. Hiervoor zijn tegenwoordig verschillende protocollen beschikbaar.
Elk protocol beschikt over een aantal voor- en nadelen. Hieronder staan de meest gangbare protocollen voor een VPN netwerk op een rij! Denk bijvoorbeeld aan:
- OpenVPN
- SSL (Secure Sockets Layer)
- IP-beveiliging
- TLS (Transport Layer Security)
- PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol)
VPN voor bedrijven
Voor bedrijven zijn VPN netwerken een geschikte oplossing om zowel de intern als extern communicatie te beveiligen. Daarnaast zal dit ook de privacy van werknemers beschermen wanneer deze browsen op het internet.
De prestaties zijn grotendeels afhankelijk van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan de snelheid van de internetverbinding, de verschillende protocollen van desbetreffende internetprovider en de manier waarop het VPN netwerk is gecodeerd. Bezoek voor meer informatie de volledige gids op wizcase.com
Voor zakelijke doeleinden wordt zo’n netwerk meestal gebruikt om voor de werknemers, waar dan ook ter wereld, een veilige internetverbinding tot het bedrijfsnetwerk te creëren.
Als werknemers moeten samenwerken zijn ze zo dus niet meer verplicht om naar kantoor te komen. Een laptop, tablet of smartphone die verbonden is met hetzelfde VPN netwerk is namelijk al voldoende om vanuit verschillende locaties op een veilige manier samen te werken.
Voordelen van VPN voor bedrijven
Zowel start-ups als kleine en grote bedrijven kunnen profijt hebben van een VPN. Dit is natuurlijk onwijs handig om bijvoorbeeld de bedrijfsmail onder veilige omstandigheden te lezen of door online geld over te boeken.
Zo’n netwerk codeert de verbinding van gebruikers en leidt het verkeer om via een server die doorgaans geen informatie bijhoudt. Dat maakt het mogelijk om in de trein, op het vliegveld, een hotel of andere plek met openbare wifi veilig te werken, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over pottenkijkers.
Hieronder staan de voordelen van een VPN netwerk voor bedrijven uitgelegd.
- Veilige internetverbinding: zo’n netwerk verhoogt de beveiliging van een internetverbinding door gegevens van gebruikers te coderen. Sommige waarschuwen bijvoorbeeld ook voor eventuele malware die wordt gedownload van het internet.
- Online privacy: het beveiligen van privégegevens is momenteel een veelbesproken onderwerp. Een VPN zorgt ervoor dat de identiteit van gebruikers veilig blijft door tijdens het online browsen steeds opnieuw een ander IP-adres te creëren. Hiermee verbetert de online privacy omdat andere deze gegevens niet kunnen lezen.
- Browsen vanuit ander land: sommige websites zijn onbereikbaar vanuit andere landen. Een VPN netwerk omzeilt dit door toegangsverzoeken te verbergen. Zo lijkt het net alsof het IP-adres dat zich op een andere locatie bevindt dan daadwerkelijk het geval is.
- Voordelige internetbeveiliging: het abonnement van een VPN netwerk. Zo’n abonnement is meestal geschikt voor drie tot tien mobiele devices. De meeste software is beschikbaar in de vorm van een maandelijks, of een meerjarig abonnement aangeboden.
Er zitten overigens geen noemenswaardige nadelen aan het gebruik van een VPN netwerk. Het kan voorkomen dat het browsen op internet iets langzamer verloopt dan normaal. Dit komt door de extra stappen die nodig zijn om gegevens te coderen en te verzenden naar de servers van een VPN netwerk.