Heb je een desktopcomputer? Dan ben je veel ruimte kwijt om de computerkast, monitor en externe hardware kwijt te kunnen. Met een laptop ben je al heel wat minder ruimte kwijt en heb je ook veel meer vrijheid om deze, waar dan ook, te gebruiken. Maar wist je dat je met de Raspberry Pi een nog veel kleinere computer hebt?
Wat is een Raspberry Pi?
Een Raspberry Pi is een zogenaamde singleboardcomputer, die bestaat uit één enkele printplaat. Deze printplaat vormt de gehele computer en heeft een formaat van een sigarettenpakje of een creditcard. De printplaat bevat alle onderdelen die je nodig hebt voor een eenvoudig maar compleet computersysteem. De printplaat kan gemakkelijk verbonden worden met een stroompunt en met een HDMI kabel kun je de printplaat verbinden met een monitor of televisie. Met de aanwezig USB-poorten kun je een muis en toetsenbord aansluiten. Het printplaatje zelf kan in een computerbehuizing geplaatst worden, maar er zijn ook gebruikers die zelf een behuizing maken van bijvoorbeeld Lego. Er hoeft natuurlijk geen behuizing omheen, maar is wel veiliger, zodat stof de printplaat niet zo gemakkelijk aantast.
Hoe zit het met opslagruimte?
De hoofdreden waarom een Raspberry Pi zo klein is, is dat er geen harde schijf aanwezig is. Met de huidige opslagtechnologie, is dit ook helemaal niet nodig. Op de printplaat zit een ingang voor een microSD-kaart. Dit maakt het mogelijk dat je heel flexibel met je opslagcapaciteit kunt omgaan. Zo kun je bijvoorbeeld voor al jouw projecten een aparte SD-kaart gebruiken.
Besturingssysteem van Raspberry Pi
Raspberry Pi is specifiek gemaakt voor de opensource-gemeenschap en is dus geen Windows pc. Sterker nog, er is nog geen enkel besturingssysteem geïnstalleerd. Dat is ook logisch, want er is geen harde schijf aanwezig. Normaliter krijg je bij aankoop van een Raspberry Pi een SD-kaart meegeleverd waarop de applicatie NOOBS (New Out Of the Box Software) is geïnstalleerd. Zodra Raspberry Pi is aangesloten, zal NOOBS je de weg leiden naar het installeren van een Linux besturingssysteem. Je krijgt keuze uit diverse Linuxversies, waarbij Rasbian het standaard besturingssysteem van Raspberry Pi is. Nadat het besturingssysteem is geïnstalleerd, kun je direct aan de slag.
Toepassingen met Raspberry Pi
Nadat het besturingssysteem is geïnstalleerd, moet de wifi ingesteld worden. Met een goed sim only-abonnement is het zelfs mogelijk om in omgevingen zonder vast internet een verbinding te krijgen. Je verbindt Raspberry Pi dan met het internet van de sim only van je smartphone. En wat kun je nu met je Raspberry Pi? Je kunt bijvoorbeeld films en muziek downloaden, waarmee het een multimediacenter wordt. Maar het is ook mogelijk om Raspberry Pi op een externe harde schijf aan te sluiten en te gebruiken als server. Het is aan te raden om online rond te kijken en te zien wat de gebruikers van Raspberry Pi ermee doen. Je zult verstelt staan voor welke toepassingen Raspberry Pi gebruikt wordt.