Site pictogram Bouweenpc.nl

Wat is een SSL certificaat precies?

Regelmatig kom je op internet termen tegen zoals ‘website met beveiligde SSL verbinding’. De vraag komt dan op wat is SSL precies? Het antwoord op de vraag wat is een SSL certificaat is sowieso handig om te weten, want dan kun jezelf controleren of je de website waarop je bent veilig genoeg is. Wat is SSL precies is belangrijk om te weten, vooral op websites waar je in goed vertrouwen je betalingsgegevens achterlaat.

Wat is een SSL certificaat?

SSL staat voor Secure Sockets Layer en betekent dat er tussen de browser die je gebruikt en de server vanwaar een betreffende website vandaan komt een beveiligde laag wordt gelegd. Dit gaat door middel van een zogenaamd SSL certificaat. Een SSL certificaat is een beveiligde sleutel. In de meeste gevallen kan een dergelijke beveiligde sleutel aangevraagd worden bij de webhosting provider van de website. Een dergelijke SSL verbinding tussen webbrowser en website zorgt ervoor dat gegevens versleuteld worden en niet te onderscheppen zijn. Dit SSL certificaat is dan ook onontbeerlijk voor webshops, om betalingen veilig te laten verlopen.

Hoe herken je een SSL verbinding?

Nu je antwoord hebt op de vraag wat is een SSL certificaat precies, kun gaan we nu kijken hoe je kan herkennen dat een website beveiligd is met een SSL certificaat. Dit is eenvoudig te herkennen aan de adresregel bovenaan je webbrowser. Normaal start een adres met HTTP. Bij een beveiligde SSL verbinding start de website met HTTPS. Ook staat er vaak een slotje voor of achter het adres en bij het klikken op het slotje zie je de naam van de uitgever van het SSL certificaat.

Wetgeving en SSL

Een SSL certificaat wordt niet als zodanig in de wetgeving genoemd. Wel staat er in de Wet Bescherming Persoonsgegevens dat bedrijven ‘passende en organisatorische maatregelen moeten nemen om de privacy van de klant te waarborgen’. Dit kunnen tal van maatregelen zijn, waaronder dus een SSL verbinding voor de website van een onderneming.

Hoe moet je HTTPS inbouwen?

De vraag voor eigenaren van een website is dan ‘hoe moet je HTTPS inbouwen?’. Je kunt dit aanvragen bij de webhosting provider van je website. Het voordeel daarvan is dat de provider het SSL certificaat voor je installeert. Je kunt het certificaat ook rechtstreeks bij certificaatautoriteit aanvragen maar dan moet je het zelf installeren. Dit moet je doen binnen de beheersomgeving van je website.

Mobiele versie afsluiten