Duurzaamheid lijkt het sleutelwoord te zijn voor de jaren 20 van deze eeuw. Gelukkig maar, want alleen op die manier kunnen we ervoor zorgen dat er balans is. Voor veel producten worden oplossingen gezocht om deze duurzamer te maken, of om ze duurzamer te kunnen produceren. Een product dat tegenwoordig bijna iedereen heeft, is een mobiele telefoon. Voor het vervaardigen van zo’n telefoon worden grondstoffen gebruikt, waarvan de bronnen eindig zijn en die voor een belasting op het milieu zorgen. Vandaar dat er veel initiatieven zijn om telefoon duurzamer te maken en een belangrijke stap daarin is de refurbished telefoon. Wat dit precies inhoudt en waar je op moet letten bij de aanschaf hiervan, behandelen we voor je. Eerder schreven we al over alles wat je moet weten over een refurbished telefoon. Hieronder kijken we naar waar je op moet letten bij de aanschaf daarvan.
Refurbished telefoons zijn ondertussen helemaal geaccepteerd
De markt lijkt de refurbished telefoon steeds meer te accepteren. Waar mensen eerder sceptisch waren over de aanschaf van een ‘tweedehands telefoon’ worden ze nu steeds vaker gekocht. Zeker omdat tegenwoordig op veel refurbished telefoons garantie zit. Dat spreekt toch vertrouwen uit, waardoor mensen makkelijker tot aanschaf overgaan. Tegenwoordig is er zelfs een keurmerk voor refurbished telefoons, het zogenaamde Keurmerk Refurbished, waar steeds meer aanbieders lid van worden.
Sim only abonnement veel goedkoper
Naast het vertrouwen is het feit dat je ‘slechts’ een sim only abonnement afsluit ook steeds meer geaccepteerd. Bij een dergelijk abonnement kies je er dus voor om alleen de sim kaart te krijgen en zelf een telefoon te kopen. Tegenwoordig zijn er veel aanbieders van zogenaamde ‘sim only’ abonnementen. Voordeel hiervan is dat de prijzen gunstig zijn, nadeel dat het af en toe moeilijk is overzicht te krijgen. Gelukkig kun je sim only vergelijken op deze website, om een goed beeld te krijgen, wat voor jou de beste optie is.
Hoe wordt de aanbieder gewaardeerd?
Een goede graadmeter bij een onbekende shop is de waardering van andere consumenten. Is deze shopwaardering hoog of juist erg laag, dan zegt dat doorgaans al veel over de service en kwaliteit van die winkel. Zoek daarom naar ervaringen van anderen op het internet.
Garantie
De garantievoorwaarden van een refurbished apparaat verschillen heel erg per aanbieder. Het is aan te raden om een toestel met minstens 24 maanden garantie aan te schaffen. Kijk daarom goed welke garantievoorwaarden de shop die jij bezoekt hanteert. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk om te checken welke onderdelen daar onder vallen. Zo zit er op een accu vaak een kortere garantie dan op andere onderdelen.
Wat maakt een aanbieder betrouwbaar?
Het laatste wat we willen benoemen is dat het goed is om op de website van een refurbished aanbieder nog even goed te checken op betrouwbaarheid. Kijk bijvoorbeeld welke manieren van betalen ze aanbieden. Kun je op diverse manieren betalen, bijvoorbeeld ook met creditcard? Dan zit je waarschijnlijk goed. Als je enkel via overschrijving of iDEAL kan betalen, dan is dat juist verdacht, want op deze manieren krijg je bij oplichting je geld niet snel terug. Kijk daarnaast of de adresgegevens kloppen door ze op te zoeken, of de prijzen realistisch zijn, de producten op voorraad en hoe het zit met het recht op retour. Koop je juist bij een fysieke winkel, vraag dan goed na hoe het zit met retourneren. Een fysieke winkel is namelijk juridisch niet verplicht om een retour aan te nemen als het product goed werkt. Een online winkel moet je altijd de mogelijkheid tot retourneren binnen 2 weken bieden.