Hoewel een 3D-printer ook op de consumentenmarkt aan een fikse opmars bezig is, is het nog steeds geen gemeengoed geworden. In tegenstelling tot het kopen van een klassieke tonerprinter is het dus nog steeds opletten geblazen. Lang niet elke 3D-printer is immers even gebruiksvriendelijk, terwijl specialistische modellen vaak meer mogelijkheden bieden. Bovendien zijn er nog een aantal andere aandachtspunten waar je maar beter rekening mee houdt. Daarom geven wij 4 tips die iedereen moet lezen vooraleer ze een 3d printer kopen.
# 1. Ga na wat je wilt printen
Het merendeel van de 3D-printers kunnen met verschillende printmaterialen aan de slag. Toch is een en ander afhankelijk van de printresolutie, het printformaat en het aantal printkoppen. Het aantal printkoppen is bijvoorbeeld bepalend voor het aantal gelijktijdig te printen materialen of kleuren, terwijl de printresolutie zal bepalen hoe gedetailleerd we kunnen printen. Tot slot speelt ook het printformaat een rol. Ga vooraf na wat jouw 3D-printer moet kunnen en ga op basis van deze vereisten op zoek naar een geschikt toestel.
# 2. Kijk ook naar de software
Vooraleer de 3D-printer printen kan, moet je een specifieke file naar de printer sturen. Meestal gaat het om een STL-bestand, maar ook hier zijn verschillen mogelijk afhankelijk van de voorkeuren van de fabrikant. Over het algemeen zal de fabrikant immers zelf de benodigde software leveren. Er is dus geen Microsoft Office waar we heerlijk universeel mee aan de slag kunnen gaan. Ga daarom steeds na wat de mogelijkheden van de compatibele softwarepakketten zijn. Zo bieden sommige softwarepakketten maximale vrijheid om zelf te ontwerpen maar zijn ze anderzijds wel heel ingewikkeld. Andere pakketten focussen dan weer eerder op eenvoudige ontwerpen, maar je kan er dus niet zomaar een replica van de Hangende tuinen van Babylon mee maken.
Extra tip: bij cards 3D printing solutions krijg je bij sommige toestellen niet alleen een gratis levering, maar ook een gratis basis supportcontract en een gratis training. Vooral indien je kiest voor ingewikkeldere software, is dat toch een verademing.
# 3. Beslis hoe je de 3D-printer wilt aansturen
In zijn meest eenvoudige vorm wordt een 3D-printer aangestuurd door een pc of een laptop. Echter berstaan er ook modellen die je met jouw smartphone of tablet kan bedienen of die je aansluit op een speciale scanner. Ga voor jezelf na welke connectiviteitsmogelijkheden al dan niet gewenst zijn. Kortom: zorg ervoor dat de 3D-printer ook aansluit bij de praktische omstandigheden zoals jij ze gewoon bent.
# 4. Kies voor een geschikte printsnelheid
Vergeet tot slot ook niet op de printsnelheid van de 3D-printer te letten. Als hobbyist is het natuurlijk geen probleem dat het printen enkele uren duurt. Maar indien de printer voor verschillende personeelsleden wordt gebruikt, is het vaak toch interessanter indien de printer sneller print. Weet dat sommige 3D-printers speciaal werden gemaakt om een sneller printproces te garanderen. Ga daarom steeds na wat de printsnelheid van de printer is. Vergeet het uiteraard niet te vergelijken met het prijskaartje ervan: soms loont het immers om twee goedkopere 3D-printers te plaatsen dan een enkele (dure) 3D-printer met een razendsnelle printsnelheid.