De meeste games van dit moment speel je met een gaming toetsenbord, of een game pad zoals we die kennen van de Playstation of Xbox. Als je echter graag vliegsimulatie spellen speelt, zoals Digital Combat Simulator (DCS) of IL-2 is een joystick een goede, en eigenlijk enige, keuze. Dit omdat je dan zo realistisch mogelijk kunt vliegen in de game. Daarnaast heb je met een stick een nauwkeurigere besturing in handen dan met toetsenbord en muis. Er is echter een groot verschil tussen de joysticks onderling die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. Uiteraard wil je de beste joystick voor jou vinden. Lees dan ook verder voor de top 4 beste Flight Simulator joysticks van 2020.
Wanneer je een joystick gaat aanschaffen zijn er vier punten belangrijk waar je op moet letten. Deze hebben wij ook in acht genomen bij het bepalen van de beste Flight Simulator joysticks van 2020:
Welk besturingssysteem gebruik je?
Bij een windows systeem is de keuze voor een joystick erg ruim. Vrijwel alle joysticks hebben drivers of software die geschikt zijn voor het Windows besturingssysteem. Wanneer je echter vliegt op een Mac wordt het een stuk ingewikkelder. Vaak zijn daar geen drivers voor, of is er geen aanvullende software beschikbaar. Dit betekent niet dat de stick het niet doet, maar je kan dan bijvoorbeeld geen gebruik maken van displays of regelbare achtergrondverlichting van deze stick. Ook heb je vaak geen mapping software tot je beschikking, wat het spelen een stuk minder aangenaam maakt. Een aantal joystick werkt ook op consoles. Als je bijvoorbeeld een playstation of xbox hebt, zijn die joysticks zeker het overwegen waard.
De set moet voldoende buttons hebben
Met een joystick (óf joystick en throttle, óf misschien wel twee joysticks) in je hand wil je natuurlijk je meest gebruikte acties binnen handbereik hebben. Helemaal op het moment dat je geen tijd hebt om de sneltoets te zoeken op je toetsenbord, bijvoorbeeld tijdens een luchtgevecht. Het is daarom belangrijk dat je voldoende knoppen op je set hebt zodat je snel kunt schakelen wanneer dit nodig is. Welke functies je onder welke knoppen zet, kun je zelf kiezen.
Met de throttle regel je het vermogen van het vliegtuig
Hierboven las je al over de term ‘throttle’. Hiermee regel je het vermogen van je vliegtuig. Vaak is een throttle aanwezig in de vorm van een slider op de stick, maar sommige joysticks hebben een separate throttle. Deze combinatie van joystick en throttle wordt HOTAS (Hands On Throttle And Stick) genoemd, waarbij je vliegt terwijl je één hand op je throttle hebt en één hand aan de stick.
Naast de x- en y-as ook een z-as
Naast een x-as en een y-as hebben een aantal joysticks ook een z-as. Deze as is te bedienen door je stick naar links en rechts te draaien (twisten) en kan worden gebruikt om het staartroer (rudder) mee te bedienen. Wanneer een joystick geen stick twist heeft worden vaak zogenaamde rudder pedals gebruikt voor die functie. Rudder pedals geven meer realisme en zijn ook prima te gebruiken wanneer je stick wel een twist functie heeft.
En dan nu onze top 4 van beste Flight Simulator joysticks van 2020:
Thrustmaster Warthog
Volgens velen is de Thrustmaster Warthog de beste joystick, en wij kunnen niet anders dan het hier helemaal mee eens zijn. De Warthog is van metaal, wat de stick niet alleen zwaar (6.5 kg) maakt, maar je ook het gevoel hebt dat je een echt stick uit een fighterplane in handen hebt. En dat is gedeeltelijk ook waar; de Warthog Flight stick is namelijk geïnspireerd op de A-10C Thrunderbolt die gebruikt wordt door de U.S. Airforce. De Throttle is ook grotendeels van metaal en heeft twee assen die koppelbaar zijn, wat deze throttle geschikt maakt voor zowel één als twee motorige toestellen. Met meer dan voldoende buttons en switches programmeer je alle functies binnen handbereik. De Flight Stick en Dual Throttle zijn ook los verkrijgbaar.
Thrustmaster T.16000M FCS Hotas
De Thrustmaster T.16000M FCS Hotas staat op nummer twee omdat dit, wat ons betreft, de HOTAS-set met de beste prijs/kwaliteit verhouding is. De FCS Hotas heeft magnetische H.E.A.R.T. (HallEffect AccuRate Technology™) sensoren. Deze high-end slijtvaste sensoren zijn op dit moment de meest nauwkeurige technologie die beschikbaar is. Omdat de spiraalveer in de stick zorgt voor een krachtige, lineaire en gelijkmatige spanning is het mogelijk om jouw toestel met uiterste precisie te besturen. De TWCS Throttle beweegt vloeiend over een rail, waardoor je het vermogen heel precies kunt regelen. Net als de T.16000 FCS stick valt de Throttle in het Thrustmaster Flight Ecosysteem, waardoor je jouw joystick volledig naar wens, met behulp van de geavanceerde TARGET-software, kunt instellen.
Thrustmaster HOTAS
Wanneer je begint met flight simulation is de Thrustmaster HOTAS eigenlijk het besteinstapmodel. De joystick als set is scherp geprijsd voor een ‘Hands On Throttle And Stick’-set met stick twist, een volwaardige throttle en 12 knoppen. Dit instapmodel staat in onze top vijf gezet omdat deze joystick (of varianten hierop) werken op de PC en op consoles zoals Playstation 3 / Playstation 4 en Xbox One / Xbox Series X.
Logitech G X52
Een van de meeste populaire flight sticks op dit moment is de Logitech G Saitek X52. Dit HOTAS-systeem ligt erg fijn in de hand door de aanpasbare grip en vliegt soepel dankzij een constante spanning op de veer. Dankzij stick twist bedien je je roerpedalen ook met deze stick. De weerstand van de throttle is aanpasbaar naar eigen wens. Op de throttle vind je ook het Multi Functional Display (MFD) met timer functie en de mogelijkheid om je radio frequenties te bekijken (plugin benodigd). De X52 is er ook in een Pro-variant (X52 Pro), waarmee je op het MFD de frequenties kan aanpassen en is de helderheid van het MFD aanpasbaar.