Site pictogram Bouweenpc.nl

Tips waar je op moet letten als je software online wil kopen

software online kopen

Tegenwoordig kun je zo’n beetje alles online kopen, en dus ook software. Als je dit echter gaat doen, dan moet je wel goed op letten en met bepaalde dingen rekening houden. Zo wordt er ook illegale software online aangeboden, die gevaarlijk kan zijn voor je computer en daarnaast ook nog eens strafbaar is om te downloaden. Hoog tijd dus dat we kijken hoe je het beste online software kopen kan.

Erg veel van de online aangeboden software is illegaal

Uit recent onderzoek is gebleken dat slechts 49 procent van de aangeboden software pakketten legaal is, ondanks de inspanningen van softwareleveranciers. 39 procent van de aangeboden software online blijkt gekopieerd of vervalst, terwijl 12 procent nagemaakte componenten bevat of legale software betreft waarmee is geknoeid. Eigenlijk is dus minder dan de helft van de aangeboden online software maar legaal.

Zoals gezegd loop je niet alleen het risico dat de software niet goed werkt, maar ben je zelfs strafbaar als je illegale software in je bezit hebt. Bovendien krijg je als gebruiker van illegale software geen upgrades, geen technische ondersteuning en geen handleidingen of documentatie. De kwaliteit en betrouwbaarheid van illegale software is niet gewaarborgd en gebruikers kunnen virussen binnenhalen als ze de software installeren. 

Veilingsites blijken een geliefd medium voor personen die gekopieerde software of illegale software pakketten willen verkopen. Mensen die deze software aanschaffen, hebben geen idee wat ze opgestuurd krijgen. In het beste geval blijkt de cd leeg of onbruikbaar. In een slechter geval wordt de pc van de gebruiker besmet met een virus of spyware, met alle gevolgen van dien.

Wat kun je doen om te zorgen dat jij geen slachtoffer wordt van illegale software? Vergelijk als eerste de prijs met de winkelwaarde van de software. Is deze vele malen lager? Dan kun je ervan uit gaan dat het waarschijnlijk een kopie is. Vraag in zo’n geval voor de aankoop of er handleidingen, licenties en garanties bij de software geleverd worden. Zitten deze er niet bij? Dan is het waarschijnlijk een illegaal pakket.

Ook als een verkoper aanbiedt een back-upkopie te maken, is de software meestal niet legaal. Cd’s met legale software mogen namelijk niet worden gekopieerd. Vaak mag er alleen een reservekopie voor eigen gebruik gemaakt worden, maar deze mag nooit worden verkocht of aan derden worden verstrekt.

Kijk altijd naar de contactgegevens op de site van de aanbieder

Als een verkoper zijn adres niet wil geven, levert hij waarschijnlijk illegale software. Als er iets met de aangeschafte versie mis blijkt te zijn, kun je bovendien nooit meer terug naar de verkoper. Ook het feit dat er bijvoorbeeld geen telefoonnummer op de site die de software aanbiedt staat, moet de alarmbellen doen laten rinkelen.  Ook een CD-ROM met meerdere softwareprogramma’s is vaak geen legale versie. Dit wordt namelijk nooit door software leveranciers gedaan. Elk software pakket staat op zijn eigen CD-ROM.

Kijk of de verkoper een keurmerk bezit, want onafhankelijke organisaties zoals de consumentenbond beoordelen professionele verkopers geregeld. Een positieve beoordeling, of toegekend keurmerk, vergroot de kans dat je met een betrouwbare leverancier te maken hebt. Ook kun je kijken hoe de verkoper ‘gewaardeerd’ wordt online. Veel veilingsites bieden de mogelijkheid voor klanten om positieve of negatieve feedback over een verkoper achter te laten en daarnaast zijn er onafhankelijke review sites zoals Trustpilot.

Mobiele versie afsluiten