Site pictogram Bouweenpc.nl

Tips om je privacy beter te beschermen bij het gebruik van apps

app privacy

De meesten van ons hebben hun telefoon vol staan met apps, applicaties die je gebruikt om informatie te verkrijgen, spelletjes te spelen, etc… ondertussen kun je eigenlijk over elk onderwerp en voor elk doel wel een app vinden. Gemiddeld heeft een Nederlander 31 apps op zijn of haar smartphone staan. Wat velen echter vergeten is dat elke app afzonderlijk voor bepaalde toegang toestemming vraagt. Op die manier kan er eventueel toegang worden verkregen, omdat de gebruiker niet precies weet waar hij toegang aan verleent. Het is dus goed om te weten hoe je je privacy goed kunt beschermen. Hieronder geven we je enkele tips hoe dit te doen.

Zorg dat je telefoon een algemeen wachtwoord heeft

De allereerste tip die we je willen geven is om een algemeen wachtwoord toe te voegen, zodat niemand bij eventueel verlies in je telefoon kan. Zorg dat dit wachtwoord niet automatisch wordt opgeslagen, een zogenaamd ‘swipe wachtwoord’ is vaak een goede oplossing. Op die manier kun je zelf snel inloggen door het gebruiksgemak, terwijl het een erg veilige manier van beveiligen is.

Denk bij het installeren goed na over de toestemming die je geeft

Altijd als je een nieuwe app installeert, zal deze vragen om toestemming voor bepaalde locaties in je telefoon. Denk hierbij aan foto’s, locatie, contactenlijst, enz. Vaak klikken mensen domweg op ok bij dit soort installaties, maar bedenk dat je dan misschien informatie over jezelf weggeeft. Als je de toestemming voor dit soort toegangen weigert, werkt de app meestal net zo goed en kan men niet bij jouw gegevens en foto’s.

Beheer je apps goed

Verstandig is het ook om, als je niet altijd en nauwkeurig bent geweest bij het installeren van een app, om in bij de instellingen van je telefoon te kijken. Daar kun je namelijk de machtigingen per app bekijken. Zo zie je precies welke app toegang heeft tot je foto’s, locatie of andere gegevens. Via het instellingen menu heb je totale controle om aan te geven wie waar toestemming voor krijgt. Bedenk wel dat sommige apps bijvoorbeeld toestemming moeten hebben tot je galerij om je camera te kunnen gebruiken.

Wees niet naïef bij het gebruik van apps

Bedenk altijd waar en hoe je een app gebruikt. Zo is het niet verstandig om op een openbaar wifi netwerk je bankzaken te gaan regelen via je bank app. Door hier een beetje bij stil te staan, kun je al veel voorkomen. Bedenk bij het downloaden van een nieuwe app ook tot welke gegevens je toegang geeft en van wie de app afkomstig is. Wees niet naïef in het gebruik van je apps!

Nieuwste updates

Zorg altijd dat je telefoon geupdate is met de nieuwste software. Deze zal namelijk altijd zorgen voor de beste beveiliging, en eventuele lekken, in bijvoorbeeld het besturingssysteem, oplossen. Heb je niet de laatste updates, dan loop je het risico dat hackers in je telefoon kunnen. Gelukkig hoef je tegenwoordig niets van blockers en andere spyware achtige software te weten, maar is updaten voldoende om je te beschermen.

Virus scanner voor je telefoon

Mensen hebben vaak op hun computer wel een antivirus scanner staan, maar vergeten deze te installeren op hun telefoon. Zeker bij Android toestellen is het erg makkelijk om in te breken. Om je hiertegen te beschermen kan je betrouwbare apps als Avira & Avast Mobile Security & Antivirus installeren. Een gratis app kan al een goede toevoeging zijn tegen malafide apps en phishing. Voor optimale beveiliging om je echter wel uit op betaalde apps of Pro/Premium versies van gratis apps.

App ontwikkelaars dragen verantwoordelijkheid als het gaat om de privacy van apps. De privacywetgeving stelt een aantal verplichtingen aan developers bij het laten maken van een app: Zo moet een app namelijk altijd:

Mobiele versie afsluiten