In totaal 4.425 satellieten moeten gaan zorgen voor wereldwijde internettoegang met een dekking van honderd procent.
De vice-president Satellite Government Affairs, Patricia Cooper, schrijft dat in een brief aan de Amerikaanse Senaat.
Het is het meest ambitieuze plan met betrekking tot draadloos internet tot nu toe. Wanneer de internetsatellieten volledig operationeel zijn is er zelfs op de meest afgelegen gebieden snel internet beschikbaar.
Het bedrijf van Elon Musk wil een snelheid realiseren van één gigabit per seconde.
De vertraging in de data-overdracht zal ongeveer 25-35 milliseconde bedragen en dat is dus weinig.
Het is de bedoeling om in 2018 een prototype te lanceren. Wanneer alles volgens plan verloopt zullen vanaf 2019 de eigenlijke satellieten gelanceerd worden.
In beginsel 800 stuks voor snel internet in de VS en Puerto Rico en daarna, voor een wereldwijde dekking, gaat het merendeel van de satellieten de ruimte in.
De lanceringen zullen vijf jaar in beslag nemen, dat betekent gemiddeld twee lanceringen per dag.
Het in korte tijd zoveel satellieten de lucht in brengen is mogelijk door het gebruiken, en hergebruiken, van de Falcon 9-raketten.
Het was al bewezen dat een Falcon 9, na in de ruimte geschoten te zijn, weer kon landen op één van de droneschepen van SpaceX.
De Falcon 9 is daarna opnieuw de ruimte in geweest en dat is een mijlpaal in de ruimtevaart. Nog nooit eerder was er zo’n prestatie neergezet.
Door het opnieuw inzetten van de Falcon 9-raketten wordt het een betaalbare operatie om het netwerk te realiseren.
Met 4.425 extra satellieten in een baan om de aarde wordt het een stuk drukker. Er draaien momenteel ongeveer 1.500 werkzame satellieten en duizenden inactieve exemplaren hun rondes om onze planeet. Het verschil is dat de satellieten van SpaceX naar 1.110 en 1.325 kilometer hoogte worden getild. Nu bestaande satellieten bevinden zich op wel 35.000 kilometer boven het aardoppervlak, terwijl het ISS Space Station op 400 kilometer hoogte haar baan handhaaft.
De eindgebruiker van het snelle internet heeft straks alleen nog maar een kastje ter grootte van een notebook nodig dat de signalen direct opvangt. Een infrastructuur zoals glasvezelkabel hoeft dus niet meer aangelegd te worden.
Er zal uit verschillende pakketten en abonnementen gekozen kunnen worden.
Nu alleen nog acht jaar wachten voor het zover is.