Site pictogram Bouweenpc.nl

Smartphone kapot: repareren of vervangen?

smartphone repareren

Het overkomt iedereen wel eens: je laat je telefoon vallen en het gaat niet meer aan. Ook andere, wellicht onbekende, oorzaken kunnen ervoor zorgen dat je telefoon kapot is. Hier vind je enkele tips waarbij je kunt bepalen of je smartphone repareren een optie is of dat je toch beter kunt kijken naar vervanging.

Onbekende oorzaak

Wanneer je niet weet waardoor je smartphone kapot is, kan je het beste eerst zelf naar de oorzaak zoeken. Soms kan een dode accu al de boosdoener zijn. Wanneer deze verwisselbaar is, kan je het beste proberen te vervangen voor een nieuw exemplaar. Wanneer dat niet werkt, zou je nog kunnen kijken andere onderdelen die je kunt vervangen, zoals het moederbord. Dit is vaak wel een gok die je neemt, een reparatiezaak zal de oorzaak sneller kunnen vinden.

Valschade

Dit zijn vaak de vervelende schades die je liever niet hebt: valschade. Bij een flinke barst in de behuizing of scherm kom je al snel uit op dure reparaties die kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s. In dat geval is het vaak afwegen of dat de moeite waard is om te vervangen. Zeker bij oudere telefoons kan het dan beter zijn om voor een nieuw toestel te gaan. Als de onderdelen echter redelijk goedkoop zijn, kan je natuurlijk de stap nemen om deze zelf te vervangen en zo goedkoper uit te zijn. Met speciaal gereedschap en de juiste stappen kan je ook goede resultaten boeken om je telefoon weer goed te laten functioneren.

Waterschade

Ook water is een grote vijand van veel telefoons. Hoewel er steeds meer telefoons worden gemaakt met een IP68 certificering en waterbestendig zijn, zijn ze dat lang niet allemaal. Vaak wordt aanbevolen om bij een val in het water je accu uit de telefoon te halen en met een haardroger of andere warmtebron het vocht uit je telefoon te verdampen. Dit geeft overigens geen garanties, meestal is het einde oefening en is de smartphone repareren te duur door kortsluiting.

Mobiele versie afsluiten