Site pictogram Bouweenpc.nl

Politie sluit online zwarte markt Hansa

Na een grootschalige actie enige tijd geleden zijn AlphaBay en Hansa, twee van de bekendste markplaatsen op het zogenaamde “dark web”, ontmanteld. Uit de ontmanteling van beide websites zijn al heel wat arrestaties voortgevloeid en verwacht wordt dat de rimpeleffecten zullen blijven doorwerken. Zo is er al een massale verplaatsing merkbaar richting andere websites op het donkere web zoals Dream Market. Daarnaast heeft de actie heel wat handelaars genoopt tot het veranderen van hun online identiteit in een poging om aan de dans te ontspringen. Maar over wat gaat dat nu eigenlijk allemaal? En wat is dat eigenlijk het “donkere web”?

The dark web

Het dark web is in essentie een anomniem en besloten deel van het internet. Waar je op het gewone web nooit echt anoniem rond kunt surfen is dat op het donkere web wel even anders. Aan de basis van deze anonimiteit ligt het zogenaamde Tor-netwerk. Tor werd uitgevonden door de Amerikaanse marine om inlichtingendiensten anonieme en beveiligde communicatie op het internet te bieden. Vanzelfsprekend duurde het niet lang voor ook de buitenwereld de mogelijkheden van Tor ontdekte en ermee aan de slag gingen.

Hoe werkt het?

Op het normale web maakt een computer rechtstreeks verbinding met het internet. Maak je echter gebruik van Tor? Dan zijn er diverse tussenstations die worden geplaatst tussen de afzender en de bestemming. Ieder bericht dat wordt verstuurd via Tor gaat langs diverse tussenstations die stuk voor stuk een deel van de data versleutelen. Een werkwijze die het mogelijk maakt om relatief tot zeer anoniem op het internet te surfen. De URL’s die gebruikt worden op het dark net zijn om die reden een stuk langer en willekeuriger dan je op het gewone internet gewoon bent. Bovendien veranderen deze geregeld. Belangrijk om te weten is wel dat het gebruik maken van Tor niet strafbaar is, het programma is immers vrij te downloaden, tenzij je illegale activiteiten ermee uitvoert.

Illegale handel

Het vooruitzicht op anonieme communicatie en verregaande beveiliging is natuurlijik iets dat criminelen aantrekt. Al snel vonden drugsdealers, wapenhandelaars en zelfs huurmoordenaars dan ook hun weg naar het dark net. Diverse marktplaatsen zoals AlphaBay en Hansa werden opgericht waar je voor bitcoins (een gedecentraliseerde en onafhankelijke virtuele valuta) drugs en andere zaken kon kopen. Vaak kan je zelfs gewoon via iDEAL of creditcard jouw aankopen volbrengen waarna de goederen zelf gewoon de post op gaan. Dankzij het vrije verkeer van goederen is binnen de EU alleszins de pakkans bijzonder gering. De ordediensten zitten echter niet stil en blijven de criminelen op de hielen zitten. Nu na grondig speurwerk Hansa is opgerold en tal van handelaars gearresteerd werden zijn er websites als Dream Market waar een ware exodus naar bezig is.

Mobiele versie afsluiten