Site pictogram Bouweenpc.nl

Met de Android Auto app kun je toch navigatie op het scherm in je auto bekijken. En veel meer!

alles over Android Auto

Zowat elke auto die in de afgelopen 15 is gebouwd heeft een scherm, vaak om zaken als de radio of handsfree bellen te besturen. Met de app Android Auto kun je je mobiele telefoon aan dit scherm koppelen en zo alles zien wat je op het scherm van je telefoon ziet. Op die manier kun je het scherm in je auto toch gebruiken voor je navigatie. Maar ook nog veel meer, lees snel verder om te weten te komen wat.

Al je favoriete apps vanaf het scherm in je auto bedienen

Na het installeren van Android Auto en het aansluiten van je smartphone kun je bijna al je favoriete apps comfortabel via het autoscherm bedienen. De meeste auto’s zijn namelijk wel uitgerust met een bepaalde vorm van infotainment met een scherm voor het bedienen van bijvoorbeeld de radio of de airconditioning. Een verbinding met de smartphone beperkt zich in oudere auto’s doorgaans tot bluetooth, hoofdzakelijk om handenvrij te kunnen bellen of muziek af te spelen. Dé trend in nieuwere auto’s is een ‘slimmer’ scherm waar je je telefoon mee kunt verbinden.

Android auto is pas sinds kort verkrijgbaar in Nederland

Jarenlang was Android Auto niet, of via een omweg, te gebruiken hier in Nederland. Pas sinds eind 2020 is het officieel beschikbaar. De app biedt je het beste van je telefoon op het scherm van je auto. Bekijk je autoroute door even te tikken of stuur een bericht door te praten. Sluit je telefoon aan of maak draadloos verbinding om Android-apps op het scherm van je auto te kunnen bekijken.

Om Android Auto te gebruiken heb je natuurlijk een telefoon nodig met Android. Heb je daarop Android 10 of hoger, dan hoef je niets extra te installeren, de software zit al in het besturingssysteem. Bij andere toestellen, met minimaal Android 6.0, kun je het apart installeren. 

Je hebt Android 10 of hoger nodig.

Werkt Android Auto niet direct? Controleer dan eerst welke versie van Android je hebt. Open daarvoor de instellingen blader naar Over de telefoon. Je hebt Android 10 of hoger nodig. De Android Auto-app staat mogelijk niet in de applicatielijst, maar je kunt hem wel handmatig opsporen. Ga hiervoor via de instellingen naar Apps en meldingen / Alle apps. 

De bewuste app zorgt voor de aansturing van het scherm en geeft ook wat extra instellingen, die je overigens ook gewoon kunt openen vanuit het instellingenscherm op het autoscherm zelf. Je kunt er bijvoorbeeld mee instellen welke apps in de launcher van Android Auto moeten worden getoond, zodat je enkele apps kunt verbergen die geen meerwaarde voor je hebben op het autoscherm. 

Hoe maak je verbinding?

Om verbinding te maken volstaat het eenvoudigweg om het toestel in één van de usb-poorten in de auto te steken. Enkele auto’s kunnen eventueel draadloos verbinding maken. Het grote voordeel van usb is natuurlijk dat de smartphone ook meteen wordt opgeladen. Dat maakt de draadloze methode eigenlijk alleen voor korte ritten interessant. 

Het scherm in de auto toont na het verbinden een vereenvoudigde gebruikersinterface met eenvoudige menu’s, grote knoppen en alle voor Android Auto geschikte apps. Op de smartphone kun je nog wat extra instellingen kiezen en bijvoorbeeld bepalen welke apps op het autoscherm mogen worden getoond.

Apps hoeven niet nogmaals geïnstalleerd worden

Na het verbinden met Android Auto gebruik je via het scherm de apps die je op je smartphone hebt staan en die je waarschijnlijk ook al helemaal hebt ingesteld. Je hoeft ze dus niet apart te installeren. Je favoriete podcasts staan bijvoorbeeld al voor je klaar. 

Bij de apps ligt de nadruk logischerwijs op bellen, navigatie, het afspelen van muziek en berichten. De auto is natuurlijk ook een ideale plek om een spraakassistent aan de tand te voelen. Je kunt tijdens het rijden je ogen op de weg en je handen aan het stuur houden. Het scherm hoef je niet te bedienen of zelfs maar aan te kijken. Enkele autofabrikanten bouwen een eigen systeem voor stembediening in of leunen op Alexa van Amazon. 

Google assistant

Bij Android Auto gebruik je Google Assistant. Dat werkt als je het al eens hebt gebruikt eigenlijk als vertrouwd en natuurlijk in het Nederlands. Je kunt bijvoorbeeld een contactpersoon bellen, bepaalde muziek af laten spelen, navigatie naar een bepaald adres starten, nuttige plaatsen opzoeken zoals tankstations in je omgeving of een afspraak aan de agenda toe laten voegen. 

Navigatie is natuurlijk één van de voornaamste toepassingen in de auto. Android Auto geeft hier meerdere opties voor. De standaardoptie is Google Maps, maar ook Waze – eveneens van Google – kun je gebruiken. Binnenkort worden meer navigatie-apps toegelaten, waardoor je ook bijvoorbeeld TomTom, Sygic of Flitsmeister kunt gebruiken. 

Andere navigatie diensten

Flitsmeister biedt al een betaversie voor Android Auto. Veel mensen hebben hier op gewacht: de app geeft namelijk melding van flitsers onderweg, waarschuwt voor andere onveilige situaties zoals omgewaaide bomen of aanstormende ambulances en kan ook al een tijdje als volwaardig navigatiesysteem worden gebruikt. Welke app je ook kiest voor het navigeren, vrijwel altijd zal het een betere ervaring geven dan het gemiddelde on-board navigatiesysteem.

Boscer 1Din Autoradio
Autoradio klapscherm 1 din met navigatie multimedia
Alles over de 1 Din Android 10 autoradio met uitklapbare scherm
Mobiele versie afsluiten