Heb je je eigen pc gebouwd, dan wil je hier natuurlijk optimaal van genieten. Je koopt een fijn toetsenbord en een goede muis, bestelt een groot scherm en een lekkere bureaustoel. Kortom, de juiste hardware maakt je pc compleet, zowel voor particulier gebruik als zakelijke hardware. Waar echter vaak niet aan gedacht wordt is een goede ergonomie, terwijl dit toch van cruciaal belang is bij comfortabel gamen of werken.
Wat is ergonomie?
Ergonomie is een term die vooral gebruikt wordt in kantooromgevingen. Hiermee wordt bedoeld dat je een ideale werkhouding voor jezelf creëert om lichamelijke klachten te voorkomen. Het zorgt er in feite voor dat je verantwoord werkt. Veel mensen zitten bijvoorbeeld lange tijd voorovergebogen achter hun computerscherm. Neem je het niet zo nauw met de ergonomie? Dan zal je sneller last krijgen van klachten zoals rugpijn en hoofdpijn. Door bij de houding die je aanneemt achter de pc rekening te houden met ergonomie kun je dit soort klachten vermijden. Ook thuis tijdens het werken of gamen is dat belangrijk.
De bureaustoel
Laten we beginnen met de bureaustoel. Alhoewel er steeds vaker aangeraden wordt om te kiezen voor een zit-stabureau zitten de meeste mensen nog simpelweg op een bureaustoel achter een bureau. Fysiologisch gezien zijn er echter bepaalde regels voor het instellen van je bureaustoel op klachten te voorkomen. Je bureaustoel goed instellen? Let dan op de volgende factoren:
- Zorg dat je knieën op een net iets lagere hoogte zitten dan je heupen. De hoek moet net wat groter zijn dan 90 graden.
- Zorg ervoor dat je niet op het puntje van je stoel zit, maar op het achterste gedeelte van het zitvlak.
- De rugleuning van een bureaustoel heeft vaak een bolling, terwijl je rug een beetje hol is. Zorg ervoor dat die bolling van de leuning in de holling van je rug zit.
- Zorg ervoor dat je je hoofd recht houdt en je je nek niet hoeft te buigen. Dit is de grootste veroorzaker van hoofdpijn.
- Leg je onderarmen plat op je bureau en je ellebogen op de armleuning. Houd een hoek van 90 graden aan tussen je schouder en je polsen
Het bureau
Veel mensen kopen een bureau, zetten hem in elkaar en raken hem vervolgens nooit meer aan. Heb je er echter wel opgelet hoe je het bureau af hebt gesteld? Ideaal gezien stel je je bureau af nadat je je bureaustoel in hebt gesteld. Zorg ervoor dat het bureaublad op dezelfde hoogte zit als de armleuningen van je bureaustoel.
Zoals hierboven al vermeld wordt er, zeker zakelijk, steeds vaker voor een zit-stabureau gekozen. Je lichaam is er niet op gebouwd om een hele dag te zitten. Het is daarnaast simpelweg ongezond. Een zit-stabureau zorgt voor een actievere houding, waardoor een hele reeks klachten zoals overgewicht, rugpijn, nekpijn, armklachten en een hoge bloeddruk voorkomen worden. Kortom, ben jij op zoek naar een nieuw bureau of ben je ondernemer en een kantoorpand in aan het richten? Dan is het zeker aan te raden een zit-stabureau te bekijken. Geloof ons, dat maakt een saai klusje als boekhouden een stuk prettiger.
De monitor
Bij het kopen van een monitor kijken mensen vaak naar slechts twee zaken: de grootte van het beeldscherm en de beeldkwaliteit. Zeker heel belangrijke factoren, maar wat echter net zo belangrijk is, is in hoeverre je de monitor kunt verstellen. Bij het verstellen van de monitor is het belangrijk om op het volgende te letten:
- Zorg voor een armlengte afstand tussen het beeldscherm en je ogen. Neem de juiste houding aan terwijl je in je bureaustoel zit en strek je arm. Kun je je monitor nét raken? Dan staat de monitor op de juiste hoogte.
- De hoogte van het scherm afstellen? Kijk recht vooruit en zorg ervoor dat de rand van het beeldscherm zich op dezelfde hoogte als je ogen bevindt.
- Zorg ervoor dat je recht voor je monitor zit en niet in een hoek. Staat je beeldscherm niet helemaal recht? Dan belast je doorgaans niet alleen je nek, maar je hele lichaam extra, doordat je constant gedraaid zit!
Het is ook zeker niet aan te raden een te kleine monitor te kiezen. Je gaat immers meer naar voren leunen als je dingen slecht ziet. Ook te groot is overigens niet slim, omdat je je nek dan meer belast. Wist je dat het populairste en meest aan te raden beeldschermformaat momenteel 27 inch is?