29 januari 2003. Een belangrijke datum. Dit was de datum waarop het ook voor particulieren mogelijk werd om een domeinnaam te registreren. Nu, meer dan veertien jaar verder, wordt het tijd voor de vraag: “Iedereen heeft er al een, waar is jouw website?”
Bedrijven konden al langere tijd voor januari 2003 een domeinnaam registreren. Met de introductie van het registreren voor particulieren veranderde er veel. Want niet alleen bedrijfswebsites waren belangrijk, ook websites van onder andere bloggers begonnen mee te tellen.
Meer dan vijf miljoen .NL-domeinnamen!
Vandaag de dag telt Nederland meer dan vijf miljoen domeinnamen die eindigen op een .NL-extensie. En dat zijn niet alleen maar bedrijven die hun diensten via NL-domeinen aanbieden. Veel particulieren hebben er de afgelopen jaren voor gekozen een domein te registreren. Zo kon het gebeuren dat een familielid van jou ineens een eigen website had.
Zelf een domeinnaam registreren
En nu? Jij hebt misschien nog helemaal geen domeinnaam geregistreerd. Denk je dat het moeilijk en ingewikkeld is? Helemaal niet. Vandaag de dag is een domeinnaam registreren iets dat je binnen enkele minuten voor elkaar hebt. Soms duurt het langer om te beslissen welk hostingpakket je nodig hebt, dan het selecteren van het juiste domein.
Wanneer je een domeinnaam registreert, dan heb je meestal ook een hostingpakket nodig. Laat je hierbij niet gek maken. Zoveel ruimte hoeft een website niet in te nemen. En meestal biedt de hostingprovider makkelijke installatiesoftware aan, waarmee je gemakkelijk een zogeheten Content Management Systeem (CMS) kunt installeren.
Een CMS is een systeem waarbij je gebruikmaakt van iets dat iemand anders al gemaakt heeft en waardoor je daadwerkelijk een website hebt. Zo hoef je dus niet alles zelf te maken. Een goed voorbeeld van een populair CMS is WordPress. WordPress is gratis en je kunt kiezen uit verschillende websitesjablonen en invoegtoepassingen (themes en plugins). Ook dit maakt het allemaal erg gemakkelijk, nadat je klaar bent met het registreren van je domeinnaam en het selecteren van het juiste hostingpakket.
Kortom, denk je nog steeds dat het hebben van een eigen website alleen is weggelegd voor bedrijven? Laat die gedachte maar varen. Ook jij kunt gewoon een website beginnen. Bijvoorbeeld een blog over gadgets of een blog met reisverslagen. De mogelijkheden zijn eindeloos.