Gemiddelde Nederlander heeft tal van wachtwoorden
Tegenwoordig kun je nagenoeg elke administratieve handeling – denk aan je verzekeringen, abonnementen, maar ook persoonsgegevens op sociale media – online regelen. De gemiddelde Nederlanders heeft dan ook al snel minimaal tien online accounts met wachtwoorden. De wachtwoorden veilig opslaan, onthouden of op een specifieke plek de wachtwoorden veilig bewaren, is dan een dingetje. Want hoe vaak komt het niet voor dat je weer eens een wachtwoord vergeten bent of niet kunt terugvinden. Op een gegeven moment zijn er zoveel wachtwoorden in omloop dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Onderstaande tips helpen je slim wachtwoorden opslaan en bewaren. Doe er je voordeel mee en zit nooit meer met het probleem dat je je wachtwoorden kwijt bent geraakt.
1. Download een goede wachtwoorden app
Wachtwoorden veilig bewaren kun je tegenwoordig prima doen via een zogenoemde wachtwoord manager. Dit is een programma op jouw laptop, computer of een wachtwoorden app op de smartphone met slechts één wachtwoord. Hiermee log je in, waarna je in de wachtwoord manager wachtwoorden veilig opslaan kunt in een beschermde digitale omgeving. Zodra je een nieuwe wachtwoord gebruikt, open je de wachtwoord manager en kun je in de wachtwoorden app veilig de nieuwe wachtwoorden opslaan. Wie gebruikmaakt van een app voor wachtwoorden, kan deze wachtwoorden veilig bewaren maar gelukkig ook uitwisselen tussen computer, laptop, smartphone en/of tablet. Op die manier kun je altijd en overal wachtwoorden veilig opslaan en inzien.
2. Verzin ‘onkraakbare’ wachtwoorden
Elk wachtwoord is te kraken, maar je kunt het potentiële hackers wel zo moeilijk mogelijk maken. Kies voor een wachtwoord van minimaal 10-15 tekens en wissel getallen, hoofd- en kleine letters en tekens af. Een mooi voorbeeld is: DitIsMijniPhone9!, maar er zijn natuurlijk nog tal van andere mogelijkheden om een uniek wachtwoord te bedenken.
3. Schrijf geen wachtwoorden op plekken die ontdekt kunnen worden
Het is heel verleidelijk, maar trap niet in de val om wachtwoorden op goed vindbare plekken op te schrijven. Sommige mensen bewaren geschreven wachtwoorden of codes in de hoes van hun mobieltje of zetten deze achter in de agenda. Niet handig: mocht je een van beide laten slingeren of kwijtraken, dan loop je een kans dat je meteen ook digitaal gehackt wordt… Kies liever voor een password manager!