Ransom-ware aanvallen komen steeds vaker voor. Je hoort dan ook regelmatig in het nieuws dat organisaties hier slachtoffer van worden, met alle gevolgen van dien. Als ondernemer is het erg belangrijk je bedrijf hiertegen te beschermen, maar hoe pak je dit slim aan en wat moet je doen na een ransomware-aanval? Je leest er alles over in dit artikel.
Wat zijn ransomware-aanvallen?
Ransomware-aanvallen zijn aanvallen die worden uitgevoerd met behulp van malware. Degene die de aanval uitvoert zorgt ervoor dat jouw bestanden versleuteld worden, waardoor je er niet meer bij kunt. Vervolgens vraagt de aanvaller je om een tegenprestatie, zoals het betalen van losgeld, in ruil voor een decoderingssleutel. Als je de decoderingssleutel hebt, kun je weer bij je bestanden.
Aanvallers voeren een ransomware-aanval vaak uit met behulp van zwakke plekken in het systeem. Ze versturen bijvoorbeeld phishingmails of maken gebruik van bepaalde downloads, waardoor zij toegang krijgen tot jouw computersysteem en de malware in het systeem kunnen verspreiden. Hierdoor is het mogelijk om jouw bestanden te versleutelen of om ervoor te zorgen dat niemand meer op het systeem kan inloggen, waardoor je bedrijfsvoering onmogelijk wordt.
Hoe voorkom je ransomware-aanvallen?
Natuurlijk wil je een ransomware-aanval het liefst voorkomen. Immers, voorkomen is beter dan genezen. Je kunt verschillende preventieve maatregelen nemen, zoals:
- Het regelmatig maken van back-ups van je bestanden op een externe drive of ander systeem. Zo beperk je de schade van een ransomware-aanval, omdat je nog steeds toegang hebt tot je bestanden.
- Je beveiligingssoftware actief blijven updaten. Daarmee voorkom je dat aanvallers gebruik kunnen maken van zwakheden in het beveiligingssysteem en zo gemakkelijk jouw computersysteem kunnen binnendringen.
- Het trainen van je medewerkers zodat ze niet zomaar op linkjes klikken of zomaar bestanden downloaden die in phishing e-mails naar voren komen.
Met de bovenstaande preventieve maatregelen kun je een ransomware-aanval zoveel mogelijk voorkomen, maar helemaal verzekerd van succes ben je helaas niet.
Hoe herstel je bestanden na een ransomware-aanval?
Ben je het slachtoffer geworden van een ransomware-aanval? Maak dan gebruik van een ransomware recovery service, bijvoorbeeld die van TTNL. Met zo’n service pak je de gevolgen van een ransomware-aanval zo effectief mogelijk aan. Het proces ziet er ongeveer als volgt uit:
- De ransomware recovery service brengt in kaart welke systemen en/of bestanden er met malware geīnfecteerd zijn en koppelt deze zo veel mogelijk los van andere systemen en bestanden om verdere verspreiding van de malware te voorkomen.
- De schade wordt in kaart gebracht en er wordt gekeken welke belangrijke informatie en bestanden er wel en niet meer veilig is of zijn.
- De bron van de aanval wordt achterhaald en de gebruikte kwetsbaarheden in het systeem worden zo veel mogelijk opgelost en beschermd.
- De beste optie voor het herstellen van de bestanden en systemen wordt gekozen en uitgevoerd.
- Er worden preventieve maatregelen getroffen om een volgende ransomware-aanval te voorkomen.