Site pictogram Bouweenpc.nl

Hoe herken je een virus op je pc?

hoe herken je een virus op pc

Heb je een vrij nieuwe pc met Windows 10 daarop? Dan zal het niet zo snel gebeuren dat een virus jouw pc weet binnen te dringen. Maar het kan uiteraard nog steeds. En dan heb je mogelijk toch wel een behoorlijk probleem. Een virus dat zich ongezien op een Windows 10 pc heeft weten te nestelen moet namelijk vrij vernuftig in elkaar zitten. Het heeft namelijk de ingebouwde virusscanner van Windows weten te omzeilen. Windows Defender, de antivirussoftware Windows 10, heeft niet altijd een even goede naam gehad. Want in het verleden herkende Windows Defender niet elk virus. Tegenwoordig  kan Windows Defender zich meten met de allerbeste virusscanners. Dat houdt in dat voor een pc die je privé en alleen zelf gebruikt geen andere virusscanner noodzakelijk is. Maar dat betekent zoals gezegd niet dat er nooit meer een virus je computer kan komen. Want nog elke dag worden nieuwe virussen losgelaten op het internet.

Andere schadelijke software

En niet alleen virussen kunnen in je pc komen, maar ook zaken als Rootkit, Spyware, Adware, Rogue security software, De worm en Het trojaanse paard… om er maar een paar te noemen. Al deze bedreigingen vallen tegenwoordig onder één verzamelnaam, en dat is malware. Er is één ding dat de meeste malware met elkaar gemeen heeft: dat het zo lang mogelijk onopgemerkt wil blijven op jouw pc. Hoe langer malware onopgemerkt blijft, hoe meer rottigheid het kan uithalen op je computer. Bijvoorbeeld, het installeren van nog meer malware, zodat je pc ongemerkt, voor langere tijd en zonder jouw medeweten onderdeel uit kan maken van criminele activiteiten op het internet. 

Hoe herken je een virus of malware?

Kortom, een virus of andere vorm van malware wil je absoluut niet op je pc hebben. Het is echter vaak best lastig om een virus te herkennen wanneer deze zo zijn best doet om onopgemerkt te blijven. Maar een virus of andere malware die niet wordt opgemerkt door de virusscanner op je pc is op de volgende manier vaak alsnog te herkennen:

1. Sommige zaken zijn geblokkeerd: Als bepaalde instellingen, maar ook bepaalde websites niet langer te bezoeken zijn dan is ook dat een aanwijzing dat er vrijwel zeker malware de pc is binnengedrongen.

2. Onbekende programma’s: Als op het bureaublad, of in het systeemvak, onbekende pictogrammen worden weergegeven dan kan dit duiden op malware die zichzelf op de pc heeft geïnstalleerd.

3. Andere homepagina: Als je je favoriete webbrowser start dan krijg je altijd dezelfde startpagina te zien. Wanneer na het opstarten van de webbrowser ineens een andere pagina wordt getoond, dan is vrijwel zeker een virus of andere malware de pc binnengedrongen.

4. Virusscanner is uitgeschakeld: Bepaalde malware is zelfs in staat om een virusscanner uit te schakelen. Dat is dan ook één van de eerste dingen die je moet controleren wanneer er een vermoeden is dat er een virus op jouw pc aanwezig is.

5. De pc is erg traag: Een pc die plotseling aanzienlijk trager is geworden, waarbij het steeds langer lijkt te duren voordat bestanden geladen zijn dan voorheen kan besmet zijn met een virus.

6. Vreemde pop-up-vensters: Wanneer geregeld uit het niets ineens pop-up-vensters op het beeldscherm verschijnen, kan dit duiden op malware op de pc. Zeker wanneer in deze pop-up-vensters reclame wordt gemaakt voor een bepaald soort beveiligingssoftware.

7. Spam: Als je plotseling aanzienlijk meer spam mail ontvangt, dan kan ook dit duiden op de aanwezigheid van een virus.

8. De pc crasht onverwacht: Zeker een Windows 10 pc crasht eigenlijk nooit. Crashes worden onder andere veroorzaakt door slecht geprogrammeerde of beschadigde apps, wat wederom kan duiden op de aanwezigheid van een virus op de pc.

Wanneer één of meerdere van de hierboven beschreven punten zich voordoen op uw pc dan is het hoog tijd om de pc aan verder onderzoek te onderwerpen.

Probeer te ontdekken hoe een virus op je pc komt

Als je pc besmet is met een virus of malware dan is het wel goed om te weten hoe dat komt. Want met weten hoe een virus op je computer komt, zorg je ervoor dat het niet snel nog een keer gebeurt. Als je gaat proberen malware van de computer te verwijderen, dan zul je al snel ontdekken dat dit niet altijd zo eenvoudig is als gedacht. Bijvoorbeeld omdat de malware een bepaald onderdeel zo goed heeft weten te verstoppen dat de malware zichzelf doodleuk opnieuw installeert vlak nadat het gelukt leek om de malware van de pc te verwijderen. En dat is slechts één voorbeeld van waar kundig geprogrammeerde malware toe in staat is.

Hoe worden virussen vaak geactiveerd?

Een ander ding dat alle malware met elkaar gemeen heeft, is dat het doorgaans een actie van de mens achter de pc nodig heeft om geactiveerd te worden. Voorbeelden van acties die malware activeren zijn:

– het openen van een bijlage bij een e-mail.
– het klikken op een link om een programma te downloaden.
– het illegaal downloaden van populaire muziek, films, games en software.
– het klikken op een link om een bepaalde webpagina te bezoeken.
– het klikken op een bepaalde link op een website.

Invloedrijke makers van software zoals Microsoft en Google weten dat wij mensen heel makkelijk te beïnvloeden en te verleiden zijn om bepaalde dingen te doen op de pc als ons dat gevraagd wordt. Het resultaat hiervan is dat Windows en Google Chrome – het meest gebruikte besturingssysteem en de meest gebruikte webbrowser – zo dichtgetimmerd en beveiligd zijn dat er niet heel snel iets kan gebeuren als je eens een verkeerde website bezoekt of op een verkeerde link klinkt.

Mobiele versie afsluiten