Hoe maak je een website? De stappen van een website maken worden in dit uitgebreide artikel uitgelegd. Hoe snel dit proces voor jou persoonlijk verloopt hangt uiteraard af van je kennisniveau. Maar, gelukkig hoef je tegenwoordig natuurlijk geen ervaren webmaster meer te zijn om te beginnen. Zo kan je bij JouwWeb een gratis website maken. JouwWeb is een Nederlands platform om je website mee te bouwen, de aangeboden “drag-and-drop” editor, het aanbod aan sjablonen, en de e-commerce functies bieden genoeg mogelijkheden voor beginners en gevorderden. Het stappenplan voor beginnende webmasters vind je hieronder.
1) Onderzoek de concurrentie
Onderzoek de websites in jouw branche. Ontdek wie jouw concurrenten zijn en wat voor soort websites ze hebben. Schrijf de positieve en negatieve onderdelen van hun websites op. Dit zal je helpen bij het ontwikkelen van een eigen gebruiksvriendelijke website.
2) Identificeer jouw doelgroep
Tijdens het ontwikkelen van je website dien je altijd rekening te houden met jouw doelgroep. Maak een website die jouw bezoekers motiveert en inspireert om bijvoorbeeld een aankoop te doen of vaker terug te komen.
3) Verzamel informatie en schrijf alvast artikelen.
Verzamel alle nodige informatie voor de website. Een website dient bezoekers zo goed mogelijk te informeren. Daarvoor is het belangrijk dat je eerst erachter komt wat mogelijke bezoekers allemaal willen weten. Schrijf hierna de nodige blog artikelen voor.
4) Registreer de gewenste domeinnaam
Domeinregistratie is de start van iedere website. Voordat je een website start heb je een domeinnaam nodig. Het domeinnaam is het online adres van je website. Voor een bedrijf is het verstandig om gelijk ook de .com, .eu, .net te registeren om te voorkomen dat anderen deze domeinnamen inpikken.
5) Website maken met een website builder
Het selecteren van de juiste websitebouwer is uiterst belangrijk, omdat dit de tool is die je gaat gebruiken telkens wanneer je revisies en aanvullingen op de inhoud van je site wilt maken. Als een websitebouwer te ingewikkeld is, dan kan het zijn dat je wijzigingen gaat uitstellen. Dat moet je voorkomen. Een goede websitebouwer biedt interfaces die afgestemd op beginners zijn. Eén van de meest populaire opties is die met slepen en neerzetten.
6) Start met een blog en publiceer de eerder geschreven blog artikelen
Er bestaan verschillende manieren om bezoekers te informeren. Het mooie aan een blog is dat het op een leuke en effectieve manier kan. Een blog kan het meest bezochte gedeelte van je website worden. Denk bijvoorbeeld aan een blog maken met lijstjes aan tips, handleidingen en aanbevelingen met betrekking tot productgebruik. Een website hoeft niet saai te zijn. Blijf de site bijwerken met leuke updates en zorg ervoor dat jouw bezoekers zich iedere keer speciaal voelen wanneer ze jouw site bezoeken.