De levensduur van een smartphone-accu is altijd beperkt. En dat is toch een pijnpunt, want bij smartphones kan je meestal niet zomaar even een nieuwe accu in je smartphone pluggen. Bij steeds meer smartphones zit de accu aan het moederbord vastgemaakt. Gemiddeld gaat een smartphone-accu zo’n 500 tot 1.500 ladingen mee. Er zouden allerlei manieren zijn om de levensduur te verlengen, maar soms gaat het gewoon om fabeltjes.
Minder vaak opladen door het energieverbruik te beperken
Allereerst: een van de beste manieren om de levensduur van je accu te verlengen, is door minder energie te gebruiken. Dan moet je namelijk ook minder vaak opladen. Dit kan je voornamelijk doen door de schermhelderheid te verlagen. Verder moet je natuurlijk onnodig stroomverbruik voorkomen. Vergrendel dus je smartphone wanneer je het niet gebruikt.
Hoe je oplaadt, zou volgens sommige verhalen ook een verschil maken. Zo wordt wel eens gezegd dat draadloos opladen slecht zou zijn voor je accu. Er zijn praktijktests die zouden aangeven dat een accu meer wordt belast en dat dit ervoor zou zorgen dat het sneller slijt. Volgens experts is dit larie en apekool. Ze halen aan dat het laadcircuit bij een bedrade of een draadloze oplader net hetzelfde is en dat net dezelfde spoel wordt gebruikt, waardoor er helemaal geen verschil is. Voor fabrikanten is het dan ook niet erg logisch om een complex laadcircuit te ontwikkelen voor draadloos opladen als dit helemaal niet nodig is. Wat wel juist is, is dat je moet opletten met niet-originele laders. Dit heeft vooral te maken met mogelijke ontwerpfouten.
Aandachtspunten tijdens de warme zomermaanden
Wat ook klopt, is dat je tijdens de zomer extra voorzichtig moet zijn. Je moet je accu namelijk beschermen tegen extreme temperaturen. Zeker tijdens de zomermaanden leg je je smartphone maar beter niet in de zon. Warmte is echt funest voor een accu. Leg je smartphone altijd in de schaduw, zeker tijdens het opladen.
Vooral bij het gebruik van een autolader – vaak ligt de smartphone dan op het dashboard te bakken – is het opletten geblazen. Dankzij een voldoende lange USB-kabel kan je je smartphone vast wel een beter plekje geven. Bij een OTB-autolader geef je de voorkeur aan een model met een voldoende lang snoer. Bezoek hiervoor bijvoorbeeld de website Autolader | GSMPunt. Men zegt ook wel eens dat je geen hoesje mag gebruiken. Tijdens de zomermaanden klopt dit enigszins, want dan kan je smartphone zijn hitte nog minder goed kwijt. Anderzijds zou een hoesje ongetwijfeld al de levensduur van velen hun smartphone hebben verlengd.
Heel wat fabeltjes die niet helpen
Veel andere (oude) adviezen mogen de prullenmand in. Het is al lang niet meer nodig om de smartphone bij het eerste gebruik volledig op te laden. Ook het uitschakelen van apps op de achtergrond is niet altijd een goed idee. Het is inderdaad zo dat apps op de achtergrond nog energie verbruiken, maar dit is vaak heel beperkt. De energie die nodig is om de apps opnieuw op te starten, is vaak groter dan de energie die je bespaart door ze volledig af te sluiten. Eventueel kan je wel functies zoals NFC of bluetooth uitschakelen, maar het effect daarvan is vaak heel beperkt.
Een ander fabeltje is dat je je smartphone niet de hele nacht mag opladen. Vroeger was het inderdaad zo dat dit schadelijk was, omdat het dan voortdurend bleef op- en ontladen. De nieuwste generatie smartphones zijn echter voldoende intelligent om dergelijke nadelen te voorkomen.