Hoe heerlijk is het om een nieuwe pc uit de doos te halen en weer met een vlot werkende machine uit de voeten te kunnen? Alles loopt weer lekker en er is genoeg ruimte om je bestanden op te kunnen slaan. Echter staan al de oudere bestanden en programma’s nog wel op je oude pc. Hoe zorg je er nu voor dat je zo makkelijk mogelijk die programma’s en bestanden op de nieuwe pc of laptop hebt staan?
Over welke bestanden hebben we het?
Als we het hebben over bestanden overzetten, dan hebben we het over persoonlijke bestanden. Hieronder vallen bestanden die we zelf hebben gemaakt in bijvoorbeeld Word, Excel of PowerPoint. Maar ook foto’s horen daarbij en mp3-muziek die we in de loop der tijd hebben verzameld. Kortom, alle bestanden die onder een eigen naam zijn opgeslagen op de harde schijf en die we zichtbaar kunnen maken in explorer.
Favorieten uit je browser overzetten
Ook favorieten die je hebt aangemaakt in de webbrowser om bepaalde websites weer snel terug te kunnen vinden wil je wellicht mee nemen naar de nieuwe pc. In bijvoorbeeld Google Chrome kun je dit regelen door in het onderdeel Bladwijzerbeheer (Ctrl+Shift+O) via de optie ‚Bookmarks exporteren’ jouw favoriete URL’s te kunnen exporteren. Ze worden dan opgeslagen in een HTML-document. Een type document dat je vervolgens kunt importeren in Google Chrome op de nieuwe computer.
Programma’s zijn vaak niet makkelijk om te zetten
Wanneer je een kijkje neemt in bovengenoemde explorer (verkenner) dan zul je ontdekken dat ook programma’s en apps hun eigen mappen hebben met daarin de programmabestanden. Betekent dit dan dat je de programma’s en apps die je gebruikt kunt overzetten naar bijvoorbeeld een nieuwe laptop? Helaas, programmabestanden van programma’s en apps die je gebruikt kun je niet even simpelweg kopiëren en overzetten naar een nieuw pc. Dit komt doordat wanneer je een app installeert op je pc er niet alleen programmabestanden naar de harde schijf in die pc worden gekopieerd, maar tevens worden instellingen toegevoegd aan Windows.
Welke bestanden kunnen gemakkelijk worden overgezet?
Welke bestanden kunnen dan wel worden overgezet: De bestanden die we kunnen overzetten naar een nieuwe pc of laptop zijn bestanden die:
- onder een eigen naam zijn opgeslagen op de harde schijf.
- we zelf gemaakt en zelf verzameld hebben.
- zichtbaar zijn in Verkenner.
Hoe groot zijn de over te zetten bestanden?
Als je Verkenner opent en je klikt in de linkerkolom op de vermelding ‘Deze pc’ dan zie je onder ‘Apparaten en stations’ de schijfstations die je in gebruikt hebt. Bij ieder station staat vermeldt hoe groot de totale schijfruimte van het station is en hoeveel daarvan nog beschikbaar is. Door hier naar te kijken kun je ook bij jouw eigen pc eenvoudig inschatten hoeveel Gigabyte aan gegevens ongeveer op de harde schijf staan die voor het overzetten naar een nieuw desktop pc of laptop in aanmerking komen. Is dit minder dan 250 GB, dan is een USB stick vaak een goed middel.
USB stick of harde schijf
Een externe harde schijf kost meer dan een USB-stick, maar je krijgt daarvoor dan ook wel veel meer schijfruimte. Eén Terabyte aan opslagruimte op een externe harde schijf is allang geen uitzondering meer. Daar kun je dan ook meer dan voldoende bestanden op kwijt. Het overzetten van bestanden met een externe harde schijf gaat op dezelfde wijze als bestanden overzetten met een USB-stick.
De wifi gebruiken om bestanden over te zetten
Bestanden overzetten via wifi in het thuisnetwerk is wellicht de goedkoopste manier van het overzetten van bestanden. Omdat je niets hoeft aan te schaffen om bestanden die overgezet moeten worden op te plaatsen. Voorwaarde voor het kunnen overzetten van bestanden via wifi, ofwel jouw netwerk thuis, is echter wel dat je een goed functionerend netwerk hebt… en de tijd hiervoor kunt nemen.
Zorg dat de pc’s ‘elkaar zien’
Om bestanden over te kunnen zetten via het netwerk moeten zowel de nieuwe pc als de oude pc elkaar wel kunnen zien. Of de computers elkaar kunnen zien in het netwerk is via Verkenner snel te controleren. Dit werkt als volgt:
– Open Verkenner.
– Klik in de linkerkolom op de vermelding Netwerk.
– In het weergavevenster zullen vervolgens in de categorie ‘Computers’ de pc’s zichtbaar zijn die onderdeel uitmaken van het thuisnetwerk.
Veelal hebben de computers in het netwerk standaard niet de meest herkenbare namen. Je kunt eenvoudig controleren welke pc welke naam draagt in het netwerk door:
– Met de rechtermuisknop te klikken op de knop Start in de taakbalk.
– In het geopende snelmenu op de optie Systeem te klikken.
Er wordt u nu een overzicht getoond van belangrijke informatie omtrent de pc. In de categorie ‚Apparaat Specificaties’ staat bij het onderdeel ‚Apparaatnaam’ de naam vermeldt die de computer in het netwerk heeft. Aansluitend kun j dan op de oude computer de volledige harde schijf delen. Vervolgens kun je op de nieuwe computer via het netwerk de harde schijf van die oude computer benaderen en op je gemak alles wat je op jouw nieuwe computer wilt hebben er naar toe kopiëren.