Boekhouden en boekhoudprogramma’s

  • Paul
  • 5 Years ago
  • Comments Off

Boekhouden is niet altijd het leukste om te doen als je zzp’er of mkb’er bent. Gelukkig zijn er verschillende boekhoudprogramma’s op de markt. Hiermee wordt je leven als ondernemer een stuk eenvoudiger. Het scheelt tijd, geld en moeite. In dit artikel vind je wat boekhouden is, hoe een boekhoudprogramma werkt, wat de mogelijkheden zijn en voor wie het geschikt is. 

Wat is boekhouden?

Boekhouden is het bijhouden en verwerken van de financiële administratie. Dit doe je om twee redenen:

  1. Voor je eigen inzicht
  2. Voor de Belastingdienst

Om goed een bedrijf te runnen, moet je zelf inzicht hebben in de financiële handel en wandel van je organisatie. Door je boekhouding goed bij te houden, weet je wat je kunt uitgeven en wat je overhoudt. 

Daarnaast is het verplicht om de Belastingdienst inzicht te geven in je boekhouding. De fiscus moet je financiële situatie kunnen inzien. Als je geen goede boekhouding hebt, overtreed je de wet.

Hoe werkt een boekhoudprogramma? 

Het moge duidelijk zijn dat de boekhouding een cruciaal onderdeel van je bedrijfsvoering is. Waarom zou je dan alles met de hand doen? Veel bedrijfsprocessen kunnen worden geautomatiseerd. Je boekhouding dus ook.

Een boekhoudprogramma is software. Met boekhoudsoftware digitaliseer en automatiseer je de administratieve processen van je organisatie. Zo volgt de boekhouding logisch uit de bedrijfsprocessen.

Doordat je processen digitaliseert, werkt een boekhoudprogramma efficiënter dan boekhouden met de hand. Je werkt sneller en maakt geen fouten. En het scheelt bergen papier: alles kan digitaal. Van facturen en declaraties tot salarisstrookjes en jaaropgaven. 

Welke mogelijkheden heb je met een boekhoudprogramma? 

Met een goed boekhoudprogramma komen alle bedrijfsprocessen samen in één softwareoplossing. Als je bedrijfsactiviteiten digitaliseert en vastlegt in een systeem, is het heel eenvoudig om je administratie te automatiseren. 

Met boekhoudsoftware kun je de salarisadministratie eenvoudig verwerken. Loonmutaties worden bijvoorbeeld automatisch bijgehouden. 

Ook ordermanagement wordt eenvoudiger met het juiste programma. Zo heb je snel inzicht in prijzen, voorraden, marges en kortingen. 

Projectadministratie is ook minder gedoe: facturen en declaraties heb je allemaal bij elkaar. 

Het laatste voorbeeld: abonnementen. Als je werkt met een abonnementsstructuur, helpt een boekhoudprogramma bijvoorbeeld met het factureren van abonnementskosten

Voor wie is een boekhoudprogramma? 

Iedere ondernemer moet zijn of haar boekhouding bijhouden. Boekhoudprogramma’s zijn daarom in principe geschikt voor iedereen, ook voor kleine bedrijven tot 5 medewerkers.

Heb je een bedrijf met meer dan 10 werknemers? Dan kun je eigenlijk niet meer om boekhoudsoftware heen. Als je dan nog alles met de hand doen, kost dat zeeën van tijd – tijd die je veel beter aan je kerntaken kunt besteden. 

Het maakt niet uit in welke branche je zit of wat voor soort organisatie je hebt. Of je nu een product of dienst verkoopt – boekhoudprogramma’s zorgen ervoor dat je bedrijf veel soepeler loopt. Zo creëer je maximale inzicht voor jezelf en de Belastingdienst. En dat scheelt een hoop kopzorgen. 

Previous «
Next »