Site pictogram Bouweenpc.nl

Alles wat je moet weten over refurbished telefoons

refurbished smartphones

Het kan inmiddels bijna niet meer zo zijn dat je nog nooit de term ‘refurbished’ hebt gehoord in relatie tot elektronische apparaten. Het gaat hierbij doorgaans om apparaten die voor minder geld worden aangeboden dan de nieuwprijs van het model, maar wel meer kosten dan een tweedehands apparaat. Vooral op het gebied van smartphones is refurbished populair geworden, met als gevolg dat het aantal aanbieders van refurbished telefoons alleen maar groeit. Maar wat is refurbished eigenlijk, en waar moet je op letten wanneer je overweegt om zo’n telefoon aan te schaffen? Wij vertellen je er hier meer over.

Wat houdt refurbished precies in? 

Refurbished betekent eigenlijk ‘gerenoveerd’. Dat wil dus zeggen dat het apparaat in originele staat hersteld is. Het gaat om een tweedehands telefoon die opnieuw nagekeken is, en vervolgens schoongemaakt en opgeknapt is. Kapotte onderdelen, zoals een beschadigd scherm of een kapotte camera, zijn vervangen. Je betaalt minder voor een refurbished smartphone dan voor een nieuwe telefoon, en je krijgt er wel garantie op. Vooral iPhones worden op veel plekken refurbished aangeboden, in winkels die vaak ook andere Apple-producten refurbished aanbieden.

Waarom zijn refurbished telefoons populair? 

Refurbished telefoons zijn bij klanten populair omdat ze hetzelfde apparaat voor een lagere prijs bieden. Een nieuwe iPhone kost tegenwoordig al zo’n 1.000 euro. Dat kan niet iedereen zich veroorloven. Ook bedrijven die zakelijke telefoons willen aanschaffen voor hun personeel, kiezen steeds vaker voor refurbished om de kosten van de investering te drukken. Sinds 2017 wordt je als klant geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR) wanneer je een smartphone koopt die meer dan 250 euro en daar een abonnement met maandelijkse termijnen bij neemt. Veel mensen willen niet dat dit als een lening geregistreerd wordt, en kiezen er dan voor om een los toestel te kopen dat ze zich kunnen permitteren. Voor veel van hen betekent dit dat ze een refurbished iPhone kopen in plaats van een gloednieuw toestel.

Hoe ‘nieuw’ is een refurbished telefoon?

Refurbished telefoons zijn aantrekkelijk, omdat je weet dat je telefoon is nagekeken door een expert en opgeknapt is waar nodig. De geschiedenis van het toestel is vaak echter niet bekend. Het kan gaan om een retourexemplaar, een showroommodel, maar ook om een toestel dat al redelijk intensief gebruikt is voor bijvoorbeeld zakelijke doeleinden. Geen van deze toestellen mag echter meer als nieuw verkocht worden. Ze worden allen gerenoveerd, maar daarbinnen bestaan wel drie verschillende categorieën genaamd ‘grades’ die je iets vertellen over de staat van het toestel. Zo is ziet een A-grade refurbished telefoon er nog als nieuw uit. Een B-grade kan echter krassen en andere gebruikssporen hebben. In het geval van een C-grade gaat het om een toestel dat intensief gebruikt is en flink krassen en andere gebruikssporen heeft. Deze verschillen vertalen zich vaak ook in de prijs.

Waar moet je op letten als je een refurbished telefoon wilt kopen?

Een aantal zaken is van belang om in acht te nemen wanneer je een refurbished smartphone wilt gaan kopen. Ten eerste moet je goed kijken naar de prijs die je ervoor betaalt. Dit is vaak minder dan de originele adviesprijs voor een nieuw toestel, maar wat kost het model in kwestie momenteel nog nieuw? Kijk dus goed of je daadwerkelijk minder betaalt voor het refurbished toestel, en kijk ook of andere aanbieders een vergelijkbaar refurbished toestel niet toch goedkoper aanbieden. Doe ook wat onderzoek naar de aanbieder. Wat zijn de ervaringen die klanten die jou voorgingen hebben met het bedrijf en hun producten? Is het bedrijf goed te bereiken wanneer je problemen ervaart met het toestel? Zorg dat je goed weet wat de staat van het toestel is wanneer je het aanschaft, en kijk bij ontvangst of dit overeenkomt met de werkelijkheid. Zo niet, dan heb je 14 dagen om het retour te sturen. Kijk ook naar de garantietijd die je krijgt op het refurbished toestel. Niet alle aanbieders bieden dezelfde garantietijd. Dit kan variëren van twee maanden tot twee jaar. Let daarbij vooral ook op wat de garantie op de accu is. Het kan gebeuren dat deze niet meer de originele capaciteit heeft, maar toch niet vervangen is omdat hij niet kapot is. Erkende aanbieders van refurbished telefoons geven altijd een garantie van 24 maanden.

Mobiele versie afsluiten