Nieuwe toepassingen van encryptie behoren tot de grootste technologische trends van komend jaar. Er zijn verschillende encryptie-soorten bijgekomen, die trendbepalend gaan worden maar die veel mensen nog niet kennen. Wat zijn de belangrijkste typen encryptie die er momenteel zijn? En hoe kan encryptie je helpen bij het onthouden van wachtwoorden?
Wat houdt encryptie precies in?
De term encryptie betekent feitelijk versleuteling. Het is dus een systeem dat zorgt voor een beveiligde toegang. Een boodschap of wachtwoord wordt bij encryptie van een speciale code voorzien, die alleen via een sleutel omgezet kan worden. Alleen als de versleutelde boodschap (deze noemt men de ciphertext) ontgrendeld wordt, is deze voor de bezoeker of gebruikbaar leesbaar.
De symmetrische en asymmetrische encryptie
Een eerste onderscheid in verschillende encryptie-soorten is het verschil tussen symmetrische en asymmetrische encrypties. Bij de eerste variant, die ook wel symmetric key encryption genoemd wordt, kan de encryptie en decryptie met één sleutel geregeld worden. Nadelig hieraan is dat de zender en gebruiker dan beide over deze code moeten beschikken en beide het onthouden van wachtwoorden moeten regelen. Alleen: hoe wissel je wachtwoorden veilig uit? Bij asymmetrische encryptie zijn er twee afzonderlijke sleutels, die dit probleem verhelpen. Een voorbeeld van de laatstgenoemde strategie: Gerard zorgt een versleuteling van zijn bericht met een publieke sleutel van Clara. Hierdoor kan alleen Clara, met haar geheime code, zijn bericht lezen.
Gebruikmaken van een digitale handtekening
Een van de meest populaire toepassingen van encryptie is het gebruik van een digitale handtekening. Wanneer de genoemde sleutels (encryptie en decryptie) omgedraaid worden, is het resultaat de digitale handtekening. Hierbij wordt een bericht zonder sleutel verstuurd en een bericht dat versleuteld is met je eigen discrete sleutel. Degene die jouw boodschap ontvangt kan met de publieke sleutel jouw bericht openen, lezen en/of downloaden. Interessant aan de digitale handtekening, een van de meest populaire technologische trends van komend jaar, is dat de versleutelde en onversleutelde boodschap met elkaar vergeleken worden. Wijken ze af, dan is er iets aan de hand. Zo niet, dan is de boodschap authentiek en veilig verstuurd.
De hashwaarde als mogelijkheid
Tot de meest interessante technologische trends van komend jaar behoort ten slotte nog een andere topvariant onder de verschillende encryptie-soorten, namelijk de hashwaarde. Dit is een waarde of getal dat zich aanpast op de lengte en inhoud van de boodschap en zo een unieke codering vormt. Is het getal van twee boodschappen hetzelfde, dan zijn de verzonden berichten dat ook en is er sprake van een veilige verzending.