Wat is Google Stadia?
Wat is Google Stadia, zo vraag je je misschien direct af bij het lezen van de titel. Heel eenvoudig: Google Stadia is een computersysteem waarmee computerspellen die je normaal op de XBox of Playstation speelt, gewoon via een Google server gespeeld kunnen worden. Door het plaatsen van meerdere servers wereldwijd, met een grote capaciteit, kun je straks gewoon via jouw laptop, smartphone of tablet een gaaf spel spelen. Een spel waar je eerder, omdat je er een game console voor nodig had, als totaalpakket enkele honderden euro’s voor kwijt was. Je streamt het spel gewoon live en hupsakee: je speelt gemakkelijk een gaaf spel.
Wat zijn de mogelijkheden van Google Stadia?
Google Stadia biedt de gebruiker uiteenlopende mogelijkheden. De belangrijkste onder de mogelijkheden van Google Stadia is het feit dat je op elk type device, of dat nu een smartphone, een tablet of een vaste computer is, de gaafste spellen kunt spelen. De enige vereiste is dat je een computer hebt die de streams van YouTube kan handelen. Nagenoeg elke computer of telefoon kan dit, dus is gamen via Google Stadia op vrijwel alle apparaten mogelijk. Verder heb je geen dure consoles nodig en hoef je die evenmin overal mee heen te nemen. Je speelt immers online en kunt op elke plek waar internet is met een paar klikken op je apparaat eenvoudig en snel inloggen. Je kunt bijvoorbeeld een favoriet tabblad in Google Chrome aanmaken, waarmee je direct op jouw favoriete game kunt inloggen.
Hoe staat het met Google Stadia in Nederland?
Google Stadia in Nederland is in ontwikkeling en gaat ook meedoen. Google heeft aangegeven dat de release ergens in 2019 gaat plaatsvinden in Noord-Amerika en de meeste landen in Europa. Of Nederland daarbij hoort, is niet zeker maar wel waarschijnlijk. Wel is het zeer de vraag of de dienst geheel gratis wordt. Net als bij Netflix en Spotify, kun je eenvoudig online inloggen en gebruikmaken van de diensten van de aanbieder, of dat nu films, muziek of games zijn. Het zou zo maar kunnen dat Google een abonnementsdienst opzet voor grote games, op dezelfde manier als Netflix en Spotify dat doen. Want dat ook Google moet verdienen aan deze service, is natuurlijk logisch.