Site pictogram Bouweenpc.nl

4 tips voor het kiezen van een CPU voor jouw miningcomputer

miningcomputer

Sommigen kiezen ervoor om met cryptomunten te speculeren. Anderen opteren, na het lezen van Bitcoin Revolution ervaringen, dan weer voor een Bitcoin Robot die een en ander voor hen zal automatiseren. Nog anderen nemen het heft zelf in handen. En zo kiezen zij ervoor om zelf aan het minen te gaan. Maar wanneer je cryptomunten wilt genereren, moet je natuurlijk wel een miningcomputer hebben. De rekencapaciteit waar klassieke desktops over beschikken, volstaat immers al lang niet meer. Laat dat duidelijk zijn.

Bij het bouwen van zo’n miningcomputer heb je eigenlijk de keuze tussen een CPU miner en een GPU miner. Een CPU miner zal de processor gebruiken, terwijl een GPU miner een beroep doet op de grafische kaart. Hieronder leggen we een en ander uit en formuleren we 4 tips voor het kiezen van een ideale CPU. Sommige tips zijn dan misschien wel wat voor de hand liggend, maar geven we volledigheidshalve toch graag mee.

# 1. Stem af op de te minen cryptomunt

Veel is natuurlijk afhankelijk van welke cryptomunt je wilt minen. Wil je bijvoorbeeld Bitcoins minen, dan heb je een heel krachtige processor nodig. En op financieel vlak is dat eigenlijk niet interessant. Wel heeft men speciale ASIC mining chips geïntroduceerd die een echte revolutie ontketenden. Lees: enkel de grote spelers kunnen nog aan het minen, want de klassieke Intel– of AMD-processors zijn al lang niet meer rendabel. Omdat dergelijke ASIC-chips hier de voorkeur horen te krijgen, gaan wij er niet verder op in.

Dat is helemaal anders indien je pakweg ether hoopt te minen. Voor ether heb je immers geen CPU miner maar een GPU miner nodig. Hierdoor kan je je niet op ASIC-chips beroepen en moet de CPU veel minder krachtig zijn.

# 2. Houd rekening met jouw processorsocket

Met zo’n grote hoeveelheid pins en het beperkt formaat van het printplaatje, wil je natuurlijk echt niet aan het solderen. Daarom zal je ervoor moeten zorgen dat de processor ook aansluit bij jouw processorsocket. Indien je bijvoorbeeld beschikt over een LGA 1155 processorsocket zal je moeten opteren voor een Intel-processor uit de familie Sandy Bridge DT of uit de Ivy Bridge-familie. Let met andere woorden goed op tot welke familie de processor behoort en ga na of het wel aansluit bij het jouw moederbord.

# 3. Houd rekening met de snelheid van de processor

Indien je ether wilt minen, moet jouw processor eigenlijk niet zo krachtig zijn. Toch mag je hier ook niet al te veel besparen. Indien je ooit jouw computer opnieuw hoopt te verkopen, verliest het anders al snel zijn waarde. Houd daarom ook rekening met de processorsnelheid en het cachegeheugen. Je hoeft heus niet voor de snelste processor te kiezen, maar voor het minen van ether lijkt een processorsnelheid van 3 GHz en een L3 cachegeheugen van zo’n 3 MB toch echt aangewezen te zijn.

# 4. De prijs van de processor

Het is een beetje contradictorisch ten opzichte van de vorige tip, maar op het einde van de rit zal ook de prijs van de processor een rol spelen. Uiteindelijk wil je immers winst maken met jouw miningcomputer en dan is de aanschafprijs maar beter zo beperkt mogelijk. Een goede afweging maken tussen prijs en kwaliteit, is dan ook van het grootste belang.

Extra tip: houd de aankoopfactuur van jouw CPU goed bij. Wanneer je als particulier cryptovaluta ontgint’ moet je eventuele winsten immers aangeven. Dit doe je in de categorie ‘inkomsten uit overig werk’. Uiteraard moet je enkel de échte inkomsten aangeven. Dus hoe meer kosten je kan bewijzen, hoe minder belastingen je moet betalen.

Mobiele versie afsluiten