Site pictogram Bouweenpc.nl

4 softwareprogramma’s die onmisbaar zijn voor een productiebedrijf

Programma’s zoals Microsoft Office en Adobe Illustrator zijn voor elk hedendaags bedrijf onmisbaar, maar productiebedrijven kennen toch vaak een aantal specifieke behoeftes. En daarvoor werden er dan ook een aantal specifieke programma’s ontwikkeld. Wij zochten uit welke programma’s daarbij van belang zijn en lichten de vier belangrijkste aan jou toe. Laat het hierbij wel duidelijk zijn dat vooral ervaren industriële ingenieurs dergelijke programma’s optimaal weten in te zetten, dus laat je indien nodig begeleiden. 

# 1. Siemens Teamcenter

Een product moet vaak aan talloze vereisten voldoen. Zo wil je natuurlijk de veiligheid waarborgen, maar gelijktijdig de druk op het milieu beperken en de productiekosten verlagen. Vaak zijn er duizenden afwegingen te maken en net om dat proces te vereenvoudigen, is er Siemens Teamcenter. Teamcenter biedt een stugge PLM-basis om verschillende disciplines naadloos op elkaar aan te laten sluiten. Het brengt alle productinformatie en -processen samen in één centraal systeem dat rekening houdt met het gebruik, de kwaliteit, de milieu-impact, de wettelijke vereisten en de productiekosten. Het is dan ook de basis van het volledig productontwikkelingsproces.

# 2. Simcenter 3D

Terwijl Siemens Teamcenter het ontwikkelingsproces helpt te vereenvoudigen, doet Simcenter 3D dat voor het inzicht in de producten. Het biedt verschillende CAE-toepassingen aan om realistische simulaties te maken. Je gebruikt het voor uiteenlopende disciplines en maakt bijvoorbeeld thermische en akoestische simulaties die je gebruikt voor het ontwerpen van een beter product. Door de vele mogelijkheden is het bruikbaar voor uiteenlopende toepassingen, van het ontwerp van mechanische onderdelen tot de carrosserie van een wagen.

# 3. Tecnomatix Plant Simulation

Eenmaal een product klaar is voor de productie en de productielijn begint te draaien, is het tijd om het productieproces nauwgezet onder de loep te nemen en zo nodig bij te sturen. En daarvoor is Plant Simulation een handig hulpmiddel. Het helpt de prestaties van ingewikkelde bedrijfsprocessen te modelleren en inzichtelijk te maken. Maar hiernaast gebruik je het ook om de verschillende materiaalstromen en de inzet van personeel, ruimte en middelen te simuleren. Het voornaamste doel is natuurlijk om de operationele kosten en het energieverbruik te verminderen. Vooral voor het opsporen van zogenaamde bottlenecks die de effectiviteit van het productieproces nekken, is Tecnomatix Plant Simulation een grote meerwaarde. Het is net zoals Simcenter 3D inzetbaar in uiteenlopende sectoren, met inbegrip van productiebedrijven.

# 4. ERP-software voor productiebedrijven

Hier hoeven we niet meteen een specifiek softwarepakket aan te wijzen, want wat ERP-software betreft is er keuze zat. ERP-software helpt de volledige aanvoerketen te regisseren, waardoor je op tijd de juiste basismaterialen op de juiste plaats inzet. Daarnaast houdt het ook rekening met andere factoren zoals het preventief onderhoud van machines. Goede ERP-software zorgt ervoor dat de productie nooit stil hoeft te liggen, zonder dat je moet investeren in grote magazijnen waar je de basisproducten torenhoog moet stockeren. En aan de andere kant van het spectrum helpt ERP-software je om de complexe verkoopcycli beter te beheersen en optimaal aan te laten sluiten bij het productieproces. Zoals gezegd zijn er veel soorten ERP-software beschikbaar. Hierbij is het vooral aangeraden om te kiezen voor ERP-systemen die optimaal aansluiten bij de sector waarin je actief bent.

Mobiele versie afsluiten